Tuesday, 3 October 2017

Berita Khas untuk Ibu BF : Pelepasan Cukai Menyusu Anak

Teks Oleh: Anne Ilani

MEDELA FREESTYLE breastpump : Gajet masa anak sulung, Rafy

MEDELA PISA breastpump: Gajet masa anak kedua, Rian


huishhhhhh...seronoknya dapat berita ni.... Harap-harap Bajet 2018 nanti diteruskan lagi....Dapatla I merasa pam susu baru sempena kelahiran baby gurl ibu, Refa...Ada orang akan mintak husben tersayamm belikan henbag baru, rantai baru sempena kelahiran anak baru...Tapi, i?? hihihi...Dedua anak mintak breast pump baru... Baru la ada semangat baru nak meneruskan perjuangan mengepam susu kan?? Tak gitu?? Tepuk dada Tanya selera....


Saya sudah ada MEDELA Freestyle. Ni masa bersalin anak sulung, Rafy..& masa anak kedua, Rian, request MEDELA PISA...

Dedua ni double pump....Tahu tak kenapa sebaiknya memilih double pump instead of single pump???


1- supaya bila kiter mengepam susu serentak dua breast, kita memberi idea kepada otak bahawa kiter mempunyai anak kembar....Otak ni akan tafsirkan suction serentak daripada dua pump tadi bahawa kiter ada anak kembar, jadi perlu hasilkan lebih banyak hormon prolaktin yang seterusnya akan meningkatkan lagiiiiiiiii penghasilan susu.

2- saya kan ibu yang bekerja...jadi, kalau kiter gunakan double pump..kan lebih cepat? Pam serentak dedua breast dalam satu masa yang sama iaitu 20 minit. Kan lebih menjimatkan masa berbanding...sebelah breast 20 minit pastu sebelah lagi 20 minit..total dah makan masa 40 minit....mana nak berkejaran masuk kelas lagi kalau 40 minit kan???

Untuk anak ketiga ni, ada teringat nak pam baru gak...hihihi..tapi takut bos besar marah.... ;p
Dalam hati teringin yang ni....

Ok ke Eve Love Diva?
Eve Love DIVA


atau Cimilre F1?

Okla, lupa tujuan asal nak share berita yang menggumbirakan tadi...ni beritanya....

Harian Metro,
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 21 Oktober 2016 @ 8:57 PM


'PELEPASAN CUKAI MENYUSU ANAK'

Kuala Lumpur: Kerajaan akan memperkenalkan pelepasan cukai baharu sehingga RM1,000 bagi pembelian peralatan penyusuan ibu kepada pembayar cukai wanita yang mempunyai anak berumur sehingga dua tahun.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan Bajet 2017 berkata, pelepasan itu diberi setiap dua tahun sekali, mulai tahun taksiran 2017.
Pembelian peralatan penyusuan susu ibu itu boleh dibuat secara set lengkap atau berasingan merangkumi pam susu (manual atau elektrik), bekas penyejuk, bekas pengumpulan dan penyimpanan susu.
Beliau berkata langkah itu sebagai sokongan kepada wanita berkerjaya yang masih menyusukan anak dan galakan kepada mereka untuk kembali bekerja serta meneruskan penyusuan bayi.


Najib berkata selain itu, bagi meringankan beban ibu bapa yang bekerja, kerajaan memberikan pelepasan cukai sehingga RM1,000 kepada individu yang menghantar anak berumur enam tahun dan ke bawah ke taman asuhan dan prasekolah yang berdaftar.
“Pelepasan itu akan bermula pada tahun taksiran 2017 dan kerajaan menganggarkan 40,000 individu mendapat manfaat daripada pelepasan cukai ini," katanya.
Kerajaan juga turut menyediakan RM30 juta untuk wanita menjalani pemeriksaan mamogram dan suntikan imunisasi Human Papillomavirus (HPV) untuk mencegah kanser secara percuma.

Okla. Itu pilihan breast pump saya. Kalau tanya apa saya makan untuk memastikan susu saya sentiasa meriah dan dapat menyusu anak selama 2 tahun? Tentulah vitamin Shaklee menjadi pilihan saya. Bermula sejak dari anak sulung, Rafy, anak kedua, Rian hinggalah anak ketiga, Refa......



Ingin tahu tentang info penyusuan 
atau 
Berminat dengan Set MengandungShaklee?

 Boleh Call/Whatsapp/sms 
                                                 
019.621.9659 {anne ilani}
COD : Bandar Baru Bangi dan Kajang.


Saturday, 23 September 2017

6 bahan dalam KOLOSTRUM

Teks Oleh: AnneIlani

KOLOSTRUM???

apa tu???

Kolostrum ni adalah susu awal bayi. Kolostrum ni biasanya berwarna kekuningan dan dah tersedia dalam payudara ibu semasa bayi dilahirkan.

Kolostrum ni sangat special tau. Yang ni betul-betul Titisan Emas sebab berwarna kekuningan dan sangat sangat sangat sangat la rugi kalau tidak diberi kepada bayi.

Kalau dipicit, kolostrum ni tak banyak kuantitinya. Kadang-kadang satu sudu jer.


Apa yang buat Kolostrum ni jadi Titisan Emas? Dalam kolostrum ada ENAM bahan tau.....
Jom kiter tengok apa dia??...


1- kaya ANTIBODI : melindungi terhadap alergi dan alahan.

2- banyak SEL DARAH PUTIH : melindungi terhadap jangkitan.

3- sebagai IMUNISASI PERTAMA : membantu mencegah jangkitan bakteria yang berbahaya.

4- mempunyai kesan LAKSATIF RINGAN : menyingkirkan mekonium (najis awal bayi) bagi
                                                                         membantu mencegah jaundis.

5- banyak FAKTOR TUMBESARAN : membantu mematangkan usus, mencegah alergi dan
                                                                intoleran terhadap makanan lain.

6- kaya dengan VITAMIN A : mengurangkan keterukan penyakit.


Bila teringat tentang ni, teringat pengalaman pertama saya semasa lahirkan anak pertama, Rafy. 12 jam bertarung menahan sakit contract, bila dah selamat melahirkan terus ditolak ke wad dan baby tetap diberi kepada saya. Masa tu perasaan bercampur baur, letih, penat dan sakit. Masa tu pelik kenapa pihak hospital tetap bagi baby dengan ibu. Sebab, rasanya nak tido je masa tu...


Actually, istilahnya, 'Rooming in'. Sekarang baru saya tahu apa kebaikkannya....hihihi....dan salah satunya adalah supaya ibu dapat memberi PENYUSUAN AWAL. Penyusuan Awal ni penting sebab dapat berikan KOLOSTRUM kepada baby. Rugi kottt kalau baby tak dapat kolostrum tu. tak dapat beli kat mana-mana kedai, kolostrum tu...special daripada ibu kepada anaknya....

Kalau setakat ibu dapat tido tu apalah sangat kalau nak bandingkan dengan khasiat kolostrum tu kan.....? :))




Semua ibu akan ada kolostrumnya yang special untuk baby yang dilahirkan. Perjuangannya, kiter cuba sedaya upaya untuk berikan kepada baby kiter sebaik sahaja lahir.

Dan untuk itu, pastikan persediaan untuk ibu yang nak melahirkan untuk jaga pemakanan dan makan vitamin yang doktor berikan atau vitamin yang bersesuaian untuk ibu mengandung. Jaga diri ibu mengandung baik-baik dari awal supaya segalanya lancar semasa tempoh melahirkan dan awal kelahiran.

Vitamin mengandung pilihan saya?? Semestinya daripada Shaklee. :))


Ingin tahu tentang info penyusuan 
atau 
Berminat dengan Set MengandungShaklee?

 Boleh Call/Whatsapp/sms 
                                                 
019.621.9659 {anne ilani}
COD : Bandar Baru Bangi dan Kajang.


Thursday, 1 June 2017

Vitamin C : The Champion for Breastfeeding Mom

Teks oleh: Anne Ilani




Wahhhh~~~ 


Hebatkan Vitamin C? Post kalini saya nak cerita tentang khasiat vitamin C khususnya
kenapa ibu menyusu WAJIB makan vitamin C???

1- Sebab utama adalah supaya ibu kekal sihat tubuh badan.  Jadi, Ibu pun susah dapat 
demam, selsema....bila ibu sihat, kan ibu dah boleh jaga baby dengan lebih baik??? Ni, ibu
sakit, tak larat, sekejap-sekejap hembus hingus...hidung berair...kan tak seronok kan? Dahla
baru lepas bersalin...lagi la sedih... Jadi, mari makan Vitamin C!!






2- Pastu, sebab kedua....Bagi ibu-ibu yang menghadapi puting luka, Insyaallah akan mudah sembuh. Kenapa? Sebab Vitamin C membantu membuat kolagen. 

     Takdela menyusukan baby sampai terketap-ketap bibir tahan sakit kan???

3- Sebab ketiga plak...Untuk ibu BF yang baru lepas bersalin secara pembedahan caesarean...Bagus tau kalau kiter amek vitamin C 1000mg setiap hari tanpa gagal 2 minggu sebelum pembedahan dan sebulan selepas pembedahan. Jangan skip-skip langsung. Sebab apa?? Nanti luka kiter akan cepat baik dan kita akan rasa lebih sihat dalam masa yang cepat. Best best!!



4- Dan vitamin C juga membuatkan kulit makin bersih, cerah dan berseri. Say no to kulit
    kusam ok ibu BF! Kita kan nak jadi ibu BF yang santekkkkk....


5- Vitamin C juga  membantu meningkatkan kandungan antibodi dalam susu ibu.

Ok. Kat sini,  saya nak share gak pengalaman makcik saya.

Anak dia lahir pastu baby dia excema teruk…saya sarankan dia makan Vitamin C sehari 2 biji sebab masalah eczema ni biasanya berkaitan dengan sistem imun badan…dan keep BF anak dia supaya zat vitamin c dapat masuk melalui air susu ibu kpd anaknya…

Alhamdulillah…dalam masa 2 minggu, hilang terus ecxema tu pada baby dia..Alhamdulillah...Allah jua yang menyembuhkannya dan Sustained Released Vitamin C Shaklee menjadi asbab. Kan tuhan suruh kita berusaha??

Cuba tengok poster ni..point no 8....haaaaaa~~ jadi ibu BF, sila makan vitamin C yer...



      Ok. Sekian sahaja post saya untuk hari ini. Jangan lupa makan Vitamin C yer ibu menyusu~~~ 
  
      Kiter kan nak jadi ibu menyusu 3S : banyak Susu...Sihat...dan Santekkkk...

  
     Rujukan info: The Complete Idiot's Guide to Vitamin & Minerals. Alan H. Pressman, D.C., Ph.D, C.C.N,.



Ingin tahu tentang info penyusuan 
atau 
Berminat dengan Vitamin C Shaklee ni?

 Boleh Call/Whatsapp/sms 
                                                 

019.621.9659 {anne ilani}
COD : Bandar Baru Bangi dan Kajang.


Tuesday, 30 May 2017

EMPAT TIPS KURANGKAN BENGKAK SUSU

Teks Oleh: Anne Ilani

Sakit tau Bengkak Susu ni...Saya dulu masa Rian beberapa kali kene sampai demam-demam..Puncanya? Skip masa mengepam kat sekolah. (padan muka ;p)

Sebenarnya kan ada 4 Cara untuk kurangkan Bengkak Payudara ni...

1- Cara untuk kurangkan bengkak susu yang tak serius
2- Kaedah Panas
3- Kaedah Sejuk
4- Urut-mengurut

Tapi, kalini saya nak explain yang cara kedua iaitu Kaedah Panas  je dulu..

Konsepnya Kaedah Panas ni camni... Aliran Air Panas ni akan buat susu terkeluar, jadi breast akan lembut dan seterusnya baby boleh melekap dengan baik dan hasilnya penyusuan akan flow dengan baiknya.......

Untuk Kaedah Panas ada 4 Tips yang boleh dicuba iaitu:

1- Tuam dengan Tuala Panas

Kita amek tuala muka, pastu rendam dalam air panas..pastu tuamkan pada breast yang bengkak yang kat kawasan terasa berketul-ketul tu perlahan-lahan dalam lebih kurang 5 minit camtu..tapi janganla panas sangat2 sampai melecur pulak. dah nanti kene hospital la plak..sebab breast melecur... hihihihih...


2- Mandi Air Panas: 

Konsep sama macam tuam dengan tuala panas tadi..tapi kalini mandi bawah air pancuran tu yang suhu panas sikit...fokus kene pada breast yang bengkak tu...pun lebih kurang 5 minit...Sambil tu niat supaya Allah tolong legakan kesakitan bengkak susu tu....Bayangkan ketulan susu tu pergi bersama mengalirnya air tu turun..




3- Bekas Air Suam

Takpun, kalau takde tuala panas atau air pancuran panas, cuba cara ni...amek air suam panas dan letak dalam besen kecik...pastu rendamkan breast yang bengkak tu dalam bekas air suam tu..pun jangan lama-lama, 5 minit sahaja...


4- Makan Lecitin

Lecitin ni sifatnya panas. Maka boleh bertindak sebagai 'pembersih' salur darah dan dapat membantu mengemulsi dan metabolisme lemak dan kolesterol. In sha Allah, makan dengan konsisten dan bengkak susu pun akan surut dalam masa beberapa hari. Takpun, sebelum bengkak susu lagi...dah amalkan LECITIN dengan konsisten...Kan mencegah lebih baik drpd mengubati....



Dan kalau tanya saya, pilihan saya semestinya Lecitin daripada Shaklee...Lepas bersalin je saya dah amalkan. Bukan setakat nak cegah bengkak susu tapi...untuk bakar lemak supaya badan lebih selim melim  lepas bersalin...2 in 1 gitu!!

Ingin tahu tentang info penyusuan 
atau 
Berminat dengan Lecitin Shaklee ni?

 Boleh Call/Whatsapp/sms 
                                                 
019.621.9659 {anne ilani}
COD : Bandar Baru Bangi dan Kajang.



Wednesday, 24 May 2017

Ceritera Cinta Set Menyusu Shaklee dengan anak kedua, Rian dan Anak Susuan, Mel.

Teks Oleh: Anne Ilani




Masa anak kedua, Rian, saya lebih bersedia..saya mula join beberapa kursus BF ada yang berbayar (dgn CikguSusu: Zuain Ghani).

Ni la Cikgu Ain - otai BF (manis & baik orangnya)

Masa ni sarat dah tapi seronok sangat dapat join Seminar Mudahnya Menyusu bersama Cikgu Ain
Dan ada konvensyen / seminar penyusuan yang free anjuran Pusat Laktasi Kebangsaan.


Ni Masa Konvensyen Rakan Penyusuan 'Live', Love, Latch'
(Thank You suami & anak2 support & behave pada hari tersebut)


Saya & Rian duduk yang tengah-tengah sekali...hihihi....
Masa ni Seminar Breast feeding & Working Mothers anjuran Pusat Laktasi Kebangsaan

Ada juga saya join Seminar penyusuan termasukla kursus Rakan Sokongan Penyusuan Susu Ibu bersama Dr Shahirah (otai BF). Terima kasih Dr Shahirah Mohd Hassan atas usaha Doktor memberi kami ilmu penyusuan....



Peserta-peserta Kursus Pembimbing Rakan Sokongan Ibu Menysu
Saya gak ada beli buku-buku berkaitan dengan BF…pantang ada je jumpa buku pasal BF , mesti saya sibuk beli…kalini dengan ilmu, dengan passion yang berkobar-kobar pasal penyusuan….



Dan tentulah dengan konsisten makan semula set menyusu Shaklee…Full Set 3M Breast Feeding Set.


Dan inilah hasilnya,
penuh satu upright freezer
susu tingkat 2
susu tingkat 3

susu tingkat bawah ni paling banyak sekali (boleh refer gambar 1)
tak muat gak dan saya simpan lagi sikit dalam freezer...bekas pun dah campur, saya rasa masa tu mesti bekalan bekas dah habis...
Pastu xmuat lagi…saya transfer masuk dalam deep freezer (invest baiki deep freezer arwah ibu)….malangnya gambar dalam deep freezer, saya puas carik tapi tak jumpa….

Dan ini Rian, dia kecik sikit berbanding abangnya, Rafy tapi badan mantap gak...Ni gambar masa dia 3 bulan...
Anak kedua saya, Rian
Dan Alhamdulillah, susu yang sangat meriah tu..saya dapat share dengan seorang baby lagi…anak susuan saya….Mel…budak pompuan, kecik molek…susu saya yang banyak tadi saya berbagi kasih dengan anak ini..

Ibunya tak dapat menyusukan dia sebab masa pregnant 3 bulan, ibunya dikesan kene kanser payudara dan terpaksa sebelah breast dibuang utk mengelakkan kanser tu merebak. Mel ni kuat, dia bersama2 dengan mummy dier operate dan berkemoterapi.

Dia lahir je, saya terus hantar stok susu saya kat hospital Kajang…Dia menyusu dengan susu saya selama enam bulan penuh tanpa setitis pun susu formula. Papa dan mummy dia memang konsisten ulang alik amek stok susu dengan saya. Usaha papa mummy dia pun sangat sungguh-sungguh. Sebab apa? Sebab dia tahu kebaikan susu ibu…Baby kemoterapi ni biasanya doctor sangat galakkan utk dapat susu ibu sebab kebarangkalian sistem imun badan dia lemah berbanding baby sebaya dia itu ada….

Ni gambar anak susuan saya masa besday dia…

anak susuan saya, mel (pakai tag) & mummynya (pakai tudung biru)
Dan dalam masa yang sama saya masih fully BF anak kandung saya sendiri, Rian….sehinggalah saya disahkan mengandung baru-baru ni anak ketiga…Rian dpt BF dengan saya sehingga 1 tahun 8 bulan. Itupun, dia masih mengempeng tapi bila pregnant ni…hormone saya memang akan wat susu drop…dan bila dia menyusu, saya terasa nyeri pada rahim…jadi saya pun terpaksa wean off kan dia…

Ok sekian sahaja, kisah saya dengan fullset Bf Shaklee dan ilmu penyusuan…

Salam sayang daripada ibu buat Rafy, Rian dan Mel....
Ibu harap ibu telah cuba untuk beri yang terbaik untuk kalian...

Saya membaca, stadi dan mempunyai passion yang sangat mendalam dengan ilmu penyusuan... 
Izinkan saya membantu anda...
 Boleh Call/Whatsapp/sms 

019.621.9659 {anne ilani}
Bandar Baru Bangi dan Kajang.

Monday, 22 May 2017

Pengalaman saya menyusukan anak pertama, Rafy dengan set menyusu Shaklee.

Teks Oleh: Anne Ilani

Okla...dari nama blog saya ni, Dari Jurnal Cikgu Menyusu, maka taula yang saya seorang guru kan? hihihi...Saya seorang guru yang mengajar Fizik, Biologi dan Sains di sebuah sekolah di Cheras. Itulah sekolah pertama saya posting dan sehingga kini iaitu setelah 10 tahun berlalu...saya masih di sekolah itu. Dah macam ahli keluarga pun cikgu-cikgu kat sekolah ni. Sayang derang sangat-sangat.

Selain dari itu, saya juga seorang isteri dan seorang ibu kepada dua orang hero, Rafy dan Rian…In sha Allah, Ogos nanti akan lahir seorang lagi cahaya mata...Doakan tau!!



Harini saya nak menulis tentang testimoni anak pertama saya dengan Shaklee. Anak pertama saya Rafy sekarang dah pun berumur 5 tahun. Saya berkenalan dengan set BF Shaklee ni produk mula-mula adalah ESP


Puncanya bila saya mengandung, berat badan saya naik mendadak sangat. Dengan family history, ibu saya yang meninggal dunia sebagai penghidap kencing manis yang cucuk insulin…Tentu sahaja saya berpotensi besar utk ada diabetis semasa pregnant. Mula2 saya ambik susu A#Mu#. Wallah~~~ berat naik dengan sangat gumbira. Krikkkk…krikkkkk….

Dan nurse klinik kesihatan nasihatkan saya supaya tukar  kepada susu lain. Dier cakap beberapa patient dier pun sama bila minum susu tuttttt(rujuk kat atas). berat badan naik banyakkkkkk sangat. Lagi-lagi la perisa coklat kan?

Saya pun buntu. Macamana ni?? Najihah Sudi (upline saya) bagi cadangan supaya saya tukar kpd ESP. 




Saya ni memangla tak leh nak telan susu lembu/susu fresh…jadi ESP adalah pilihan terbaik yang saya ada. Saya pun konsisten minum ESP setiap pagi sebelum gi sekolah (2 scoop) dan sebelum tidur (1 scoop). Amazingly, berat pastu naik ok… dan saya bebas kencing manis sepanjang mengandung. 

Oleh sebab ESP ni best maka lepas bersalin Rafy, saya teruskan dengan set menyusu Shaklee selepas bersalin Rafy…



Ni saya share gambar stok susu Rafy. Banyak tak?

hihihi…anak pertama ni ilmu BF agak kurang…asal susu banyak penuh freezer atas tu dah kira ok sangat rasa.



Rafy fully BF sampai umur 2 tahun 4 bulan…dan berhenti menyusu actually terpaksa berhenti menyusu sebab saya mengandung anak kedua…factor hormone dan susu saya drop. Takpelah…sebab rafy pun dah 2tahun lebih…

Nak tengok gambar Rafy?? Rafy ni membesar bak juara. Tangan, peha, kaki berketak-ketak.
Cukup zat agaknya. hihihi..

Rafy chilling in da pool. Gituu..
Ok, sekian sahaja testimoni anak pertama saya, Rafy. Maksudnya Shaklee nyer set penyusuan ni membantu saya sangat2. Kawan-kawan lain nak cuba? Atau nak tahu cara makan yang betul? Whatsapps saya naaaaa.........


Ingin tahu tentang set ini?
 Boleh Call/Whatsapp/sms 

019.621.9659 {anne ilani}
COD : Bandar Baru Bangi dan Kajang.

Isu Ibu BF makan Suplemen???

Teks Oleh: Anne Ilani

Kalau tanya pengalaman saya, saya memang amek set BF yang full pack dari anak pertama.....anak kedua.....dan anak susuan sebagai milk booster + supplement lengkap + kalsium + tambah tenaga.


ada enam suplemen dalam ni.....

Sebab apa? Sebab apa saya amek set penyusuan ni fullset sepanjang tempoh saya menyusu anak-anak saya??


Sebab fullset ni dah merangkumi semua vitamin yang diperlukan oleh badan kita. 

Tapikan, ada orang cakap dengan saya, 

"Tak perlu la nak bersuplemen bagai kalau nak fully BF anak pun......Saya makan makanan seimbang, susu banyak jer...berlebih-lebih lagi...."

hihihi...memang betul. Tapi bukan semua ibu mampu makan makanan seimbang tau!! 

Meh saya cerita realiti.....

Saya ni ibu yang bekerja. Bangun pagi seawal 430 pagi, perah susu...bersiap...dan start enjin kereta pukul 6.30 pagi, kalau tak lambat nanti sampai sekolah, punch card merah.

Mengajar 3 subjek Fizik, Biologi dan Sains menengah atas yang memerlukan saya naik turun kelas sehingga tiga tingkat dan makmal lagi. Tak masuk ulang alik gi pejabat uruskan urusan kelas lagi. Mengajar bukan pakai volume perlahan, suara kene volume berkadaran..mantap baru murid jelas dengar...tu semua pakai tenaga...Cikgu ni sebenarnya dah jadi kerjaya yg heavy duty. 

Pastu pi kantin masa lunch, sayur pun masak kadang-kadang lodoh..lembik...Kantin kan, what do you expect? hihihi...setakat ni, kat sekolah saya buah-buahan fresh pun takde jual. 

Pastu, cikgu sekolah sekarang bukan balik sharp pukul 1.45 petang yer. Kadang-kadang ada aktiviti kokurikulum. Maka, lajakla sampai pukul 4.30 petang. By the time sampai rumah, dah pukul 5.00 petang....balik pun badan dah lembik, letih dan tak bermaya...nak masak lagi. Ada masanya kami balik ni beli siap-siap je. Tak masak. Mengharap nak makanan seimbang pun ke laut. Dapat masak pun dah kira baik sangat. 

Malam plak, tanda buku budak, siapkan lesson plan esok plak...cikgu bawak balik kerja ke rumah yer. Kalau tak, tak siap nanti. Tapi, sebab letih sangat, biasanya pukul 10.00/11.00 mlm  dah switch off dah....hihihi...

So, apa choice yang kami ada? Apa penyelesaian untuk saya ibu menyusu bekerjaya dapat zat makanan yang mencukupi? Cukup karbohidrat, cukup protein, cukup kalsium, cukup vitamin, serat blaaa...bla..... blaaaa.......?

Sebab tulah, saya makan Suplemen. Untuk sokong keperluan zat makanan saya yang rompong di sana sini. 


Pastu ada orang cakap dengan saya..

"Elehhh...susu saya banyak jer.......tak makan suplemen pun"

Memang. Memang boleh banyak susu. Ada tips yang kene kiter patuhi utk make sure susu kiter banyak. memang tak perlu suplemen pun...tapi jangan lupa....

tak guna gak susu meriah sangat-sangat tapi.....

Badan kiter sakit-sakit sebab tak cukup kalsium...osteoporosis...
Gigi kiter rongak sebab tak cukup kalsium...(anak amek kan masa pregnant?)
Kulit kita kusam sebab tak cukup vitamin C..
badan kiter lembik..letih sebab tak cukup zat besi...
Kulit tak tegang sebab tak cukup protein...
kita mudah demam, selsema sebab sistem imun badan lemah...



Susu banyak tapi badan kiter sendiri terkorban. Dah jadi ibu ni macam pepatah yang famous untuk guru tu...

Dulu selalu cakap, Guru umpama Lilin..berkorban diri sendiri utk menerangi orang lain...kiter tukar jadi...

'Ibu umpama Lilin..berkorban diri sendiri utk menerangi orang lain...'

tapi tu pepatah lama...

sekarang kiter tukar..

"Ibu umpama Mentari, bersinar gagah menerangi anak-anak sendiri dan anak orang lain....."

Kan best tu...

In sha Allah..saya suka tau jadi cikgu...suka sangat-sangat..jadi biarla saya jadi cikgu dan ibu yang sentiasa bersemangat kat sekolah, badan tak letih dan ibu yang kuat, kulit sihat dan banyak susu.....

Sebab itu la, saya memang amalkan dengan konsisten Set Shaklee Menyusu ni sepanjang penyusuan ketiga-tiga anak saya....Sebab .....

Shaklee ni Penyelesaian Moden kepada Masalah Moden.


Shaklee ni memang membantu seimbangkan sumber nutrient penting. Pastu in sha Allah, bila ibu badan pun sedap, sihat, rajin pam, amalkan ilmu-ilmu penyusuan...tentu sahaja dapat menghasilkan susu yang berkhasiat untuk anak bertuah kita. 

Apapun, Shaklee bukan pil magik yang boleh hasilkan susu dengan banyak. Penyusuan ni suatu perjalanan yang mencabar, suatu perjuangan...dan sekiranya dapat dilalui dengan tabah dan dengan ilmu...hasilnya sangat manis sekali.....

FightForFullyBreastfeeding!!!


Ingin tahu tentang set asas BF Shaklee ni?
 Boleh Call/Whatsapp/sms 

019.621.9659 {anne ilani}
COD: BANDAR BARU BANGI & KAJANG