Thursday, 8 October 2015

Air memang penting tapi bukan untuk semua

Teks: AnneIlani

1 September yang baru ni saya bawak Rian pi Check up 3 bulan...

Seperti rutin biasa, check berat, tinggi, ukur lilit kepala...

Berat Rian 3 bulan.

Alhamdulillah...membesar bagai juara...Kalau ikut rekod Rian,

Lahir        : 2.98 kg
1 bulan     : 4.9 kg
2 bulan     : 6.1 kg
3 bulan     : 6.4 kg

Anak Ibu, Rian, 3 bulan.

Okla anak ibu, walaupun berat tak naik banyak sangat 3 bulan ni...as long as bertambah dan dalam graf pertumbuhan yang baik, ibu bersyukur sangat...

Jadi, sementara tunggu untuk vaksin umur 3 bulan tu, saya pun dudukla. Kemudian, saya ternampak ada satu pasangan muda ni. Anak pertama rasanya. Ibu masih berstoking. Baby pun masih kemas berbedung. Ibunya pas baby pada ayahnya dan ayah lepas tu kuarkan botol kecik..botol kecik tu ada AIR MASAK. Ayah tu pun bagi air masak dalam botol tu, baby pun minum tanpa menolak...

Adodoi!! Terkejut saya. Tapi tak mampu nak jumpa ayah tu dan tegur. Maafkan saya kerana tak mampu menegur ayah tadi..hanya mampu menegur di dalam hati sahaja (selemah-lemah iman.. :( tak cukup keberanian...tak sempat habis sebotol air masak tu, nama Rian dipanggil ...

Kerana kekhilafan saya yg tidak mampu dan tidak cukup berani untuk menegur ayah tadi...saya harap saya dapat menulis dengan tujuan ibu ayah di luar sana dapat ilmu ini.

INFO: TIDAK BOLEH beri bayi kurang 6 bulan minum AIR MASAK. Diulang, TIDAK BOLEH.

Kenapa? 

Orang dulu-dulu siap pesan, lepas bagi anak susu, mesti bilas mulut anak dengan air masak..tak jadi apa pun. Dah besar panjang pun sekarang.

Hurmmm...dulu mungkin kurang pendedahan tentang apa yang sepatutnya dibuat. Sekarang, dah banyak info, kursus, kelas, buku, pakcik google...jadi kene rajin membaca.,...

Kat sini saya sertakan KENAPA TAK BOLEH BAGI BAYI BAWAH 6 BULAN MINUM AIR??

                                    

Ini antara EMPAT  risiko-risikonya yer,,,

1- MERENCATKAN TUMBESARAN


                                      

Perut baby ni kecik sangat. Jadi, kalau kiter bagi baby ni banyak minum air, nanti baby cepat kenyang. Bila dah kenyang, baby kurang berminat nak minum susu ibunya. Akibatnya, khasiat dalam susu ibu yang pelbagai ( antibodi, karbohidrat, protien, anti parasit...etc) tu tak dapat diberi kpd baby secara optima. Ini seterusnya boleh menjejaskan kadar pertumbuhan baby sebab air masak ni takde sebarang khasiat.

Selain itu ada kajian yang mendapati bahawa

' Pemberian air glukos pada minggu pertama kelahiran dikaitkan dengan kehilangan berat badan yang banyak lalu merencatkan tumbesaran baby....' 

ouchhhhh



2- MERENCATKAN AKAL

Hadudui!! Baca je pun rasa takut kan..? 

Mengikut Pakar Laktasi dari Kanada, Anne Kirkham (eh, macam nama manja i olls ;p), pemberian air akan memburukkan lagi keadaan baby yang ada jaundis (sakit kuning) sehingga boleh menyebabkan ' kernicterus' a.k.a TERENCAT AKAL. Sebabnya, air ni akan tingkatkan lagi tahap bilirubin dalam darah. Bayi pun akan lebih mengantuk, lesu, tak bermaya dan taknak menyusu drpd ibunya. 



3- MENGANCAM NYAWA

Air ni boleh datang dari pelbagai sumber kan? Maksudnya air ada risiko tercemar. Dan ini bermakna air boleh membawa kuman. Akibatnya, baby boleh cirit birit. Bukan itu je, kalau kiter cuci bekas air dan puting tak bersih pun boleh menyumbang kpd baby cirits biritsssss...Kesian tau kalau baby kalau kecik2 lagi dah cirit birit, sedangkan org tua pun tak tahan kalau cir bir...ni kan lagi baby....

Selain itu, air gak tak perlu diberi pada baby sebab air boleh menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasilkan oleh susu ibu pada usus baby...konsep macam bilas gakla, air akan bilas salutan pelindung penyakit tu....iskkkkkk



4- MENGAKIBATKAN SAWAN TARIK

Ni terutamanya kalau kiter bagi air pada baby yg umur kurang 5 minggu. Bila kiter bagi air terlalu banyak pada baby, ini akan cairkan garam dalam darah baby. ini seterusnya menyebabkan suhu badan rendah, kembung dan sawan tarik. Sindrom ini kiter panggil 'oral water intoxication'.







Jadi, kalau baby dah minum FM...camna nak bancuh plak kan???

hihi..memang bancuh guna air..tapi.....gunakan air yang secukupnya sahaja..seperti yang disyorkan sahaja...jangan memandai nak jimat susu FM jadi bancuh letak air banyak-banyak..bahaya ok!! 

Tapi, cubala bagi SUSU IBU sebab....





Ingin tahu tentang tips penyusuan susu ibu?
 Boleh Call/Whatsapp/sms 
019.621.9659 {anne ilani}


Friday, 11 September 2015

4 Keunikan Susu Ibu berbanding Susu Formula

Teks: AnneIlani

SMK Bandar Damai Perdana


Sejuk je hari ni kat sekolah...nyaman & selesa..Mata pun macam berat..hihihi... ;p


Ok, bercakap pasal cuaca yang sejuk ni...Tahu tak yg susu ibu ni unik sebab komposisi susu ikut cuaca gak..??


Bila sejuk-sejuk macam ni, susu ibu lebih pekat dan berlemak..

kalau cuaca panas plak , susu ibu banyak air....jadi boleh hilangkan rasa haus baby..


kekuasaan Tuhan.... Alhamdulillah.. 

Selain daripada tu, susu ibu ni gak unik sebab komposisinya yang berubah-ubah mengikut umur baby tau..

Contohnya camni...kalau baby tu baby pramatang, komposisi susu ibu akan mengandungi lebih protien. protien macam kiter tau penting untuk pertumbuhan baby..

Dan kalau baby tu umur 8 bulan, komposisi susu ibunya lebih tinggi kalori berbanding baby umur satu bulan. Baby 8 bulan kan dah start lasak, jadi perlukan lebih banyak tenaga. Hurmmm...


Susu ibu gak unik sebab banyak perisa....

Contoh kalau ibu makan betik dan perah susu. nanti, kiter akan perasan yang susu ibu tu ada bau betik sikit. kalau ibu makan durian?? hihihi..jadila susu berperisa durian...

Jadi, hebatkan baby yang bf? dah advance dalam merasa makanan...dari baru lahir sampai 6 bulan dier dah rasa macam2 susu berperisa...



dan lagi satu keunikan susu ibu yang tak boleh dilawan oleh susu formula adalah tidak lain tidak bukan...ANTIBODI, ANTI VIRUS, ANTI ALLERGI, ANTI PARASIT, ENZIM dan HORMON yang ada padanya....



Tengok carta ni, seronok tak dapat bf anak?? Sebab carta ni gak, yang membuatkan saya bertekad untuk bf anak....Yeahhhh!! Ibu akan berjuang!!


Komposisi susu ibu berbanding susu formula


Ingin tahu tentang tips penyusuan susu ibu?
 Boleh Call/Whatsapp/sms 
019.621.9659 {anne ilani}

Wednesday, 9 September 2015

Nurse gomen garang2?? Mari baca pengalaman saya..

Teks: AnneIlani

Siapa cakap nurse gomen garang2, muka masam asam, sombong maembong??

Meh baca testimony saya plak…Actually, ni sambungan cerita saya gi Seminar Penyusuan Susu Ibu: Breastfeeding & Work: Let's Make It Work!! yang saya join pada 6 Ogos 2015 yang lalu di Pusat Laktasi Kebangsaan Hospital
Selayang.

‘Baik sangat2 staf & nurse kat Pusat Laktasi Hospital Selayang tadi.Sampai2 je saya tadi, dapat skip beratur utk registration. Sebab dukung bawak baby Rian.

Sarapan pagi, saya asalnya tunggu supaya jadi org last jadi tak perlu beratur. Rupa2nya ader seorang nurse tolong ambilkan sarapan utk saya.


Sarapan pagi yang diambilkan untuk saya. Tengkiu misi..
Pastu, sebab saya memangku Rian, seorang nurse ni tolong saya ambilkan baby cot hospital plak...terharu sangat supaya saya tak lenguh tangan memangku baby katanya.


Baby cot Rian. First class punya.
Bila makan lunch, saya malu kalau kuar lambat dan diambilkan makanan lagi, jadi saya pun keluar cepat2.. Dah ambil makanan, ada nurse lain datang dan bagitau nak tolong pegangkan baby & suh saya makan dulu..nurse yg lain plak amek Rian & suh saya g solat dulu & dier pegangkan rian...

Walaupun seminar ni dari kul 8 pagi- 5 ptg..tapi ader je nurse2 yg baik hati datang..tegur..& nak dukungkan rian...

Dah hujung program, nak amek gambar ramai-ramai, Saya bgn & berdiri utk amek tempat. Tiba-tiba matron cakap 'kiter bagi tempat spesel kat ibu & baby ni'..jadi, saya pun duduk amek gambar depan sekali..

Siapa cakap semua nurse gomen garang2???best sangat derang. thanx a lot!!!

Saya dan Rian duduk depan sekali. Hihi…seronok sangat dengan ilmu ini…sangat sangat!! Terima kasih pada semua doctor, matron, misi-misi yang baik hati…pengalaman yang priceless~~~


Gambar bersama Matron dan nurse-nurse yang baik hati semua.
Dah abis seminar, tadaaaaaaaa  dapatlah sijil yang di iktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.


Sijil  penyertaan



Ingin tahu tentang tips penyusuan susu ibu?
 Boleh Call/Whatsapp/sms 
019.621.9659 {anne ilani}



Tuesday, 8 September 2015

Seminar Penyusuan Susu Ibu 2015: Breastfeeding & Work: Let's Make It Work!!

Harini saya nak throwback Seminar Penyusuan Susu Ibu: Breastfeeding & Work: Let's Make It Work!! yang saya join pada 6 Ogos 2015 yang lalu di Pusat Laktasi Kebangsaan Hospital Selayang.

Sebenarnya, pagi tu macam malas nak pi…sebab dah terbangun lewat..pastu tau je la nak pi Selayang, confirm jalan jem. Tapi, simpan dalam hati je niat taknak pi tu..takut kene marah dengan abg driver. Hihihi yela…sebelum ni beria-ria nak pi, pastu taknak pi lak…
Sampai kat Hospital Selayang tu memang mencabar la wehhh…takde parking..mujurla last2 dapat gak parking. Rian ada bawak sekali, asal niatnya nak suh suami bawak balik Rian, hantar kat bs. Tapi, bila dah sampai, rasa tak sampai hati plak dengan pikir susu tak sempat perah untuk bekalan fresh pagi tu…takpela bang..biarla saya bawak Rian sekali.
 Sampai-sampai je, rupa-rupanya saya seorang je yang bawak baby…yg lain semua nurse-nurse. Terus dari takde semangat menjadi sangat EXCITED nak ikut seminar ni. Teringat dulu dapat offer wat Nursing Course tapi tak pi sebab ibu suh jadi cikgu. Hari ini duduk di kalangan nurse-nurse. Terasa nak tukar profesion plak. hihi
Baik Rian haritu…belajar ilmu bf dalam tidur katanya..
Banyak pengisiannya. Dan sangat seronok!! Saya ni minat, suka, jatuh cinta sangat dengan ilmu breastfeeding ni…tak tahulah kenapa…tapi, memang suka sangat2. Suka sangat nak belajar dan kongsi ilmu bf ni. Maybe sebab cikgu kott…dalam hati tu dah memang jiwa pendidik..ececeh…
Tentatif seminar. Padat dan best sangat2!!

Banyak saya belajar. Tak mampu mak nak explain semua kat sini. Ni antara point2 yg best saya rasa. Saya share sikit-sikit dulu yer…

1- Susu ibu ni 'unik' tau.
Susu ibu ader 'perisa'.
Contoh: Kalau ibu makan betik dan perah susu. Cuba bau susu tu. Ada bau 'betik' pada susu ibu. Ibu makan 'durian', nanti susu ibu pun berperisa durian tau.
-Ms Siti Mariam bt Ali: Head of Assistant Director (Nutrition), PKD Petaling.

Jadi, aper kesimpulannya??
Ibu kene jaga makan. No makan fast food. No Maggi mee.
Kene makan makanan yang sihat. Suplemen yang sihat. Yg cukup vitamin.
Suplemen pilihan saya sebagai ibu menyusu?
Shaklee tetap di hati. Hihi.. (iklan plak ;p)


2. Baby asek poo poo??
Sampai 8 kali dalam sehari??
Hihi.. Biasa rupanya benda tu. Poo poo 3-8 kali dalam sehari tu tandanya baby dapat cukup susu.
Iolls pun baru tau.☺☺

Perhatikan point kedua. Poo poo 3-8 kali sehari yer..

3. Baby suka mengempeng??
Cluster feeding/ ngempeng: Penyusuan sekejap2 tetapi kerap. Biasanya pada newborn. Kadang-kala, diselangi oleh tangisan bayi. Menyebabkan ibu mula tak merasa tak yakin. Terpikir susu tak cukup la. Tak pandai susukan la.

Apa yg perlu ibu lakukan??

BerTENANG. 

Sebenarnya ini adalah perlakuan normal.

Biarkan bayi menyusu SeLAMA & seKERAP yg dia mahukan & cuba menenangkannya.
Dan sesekali JANGAN ganti dengan beri puting kosong.
Sebenarnya bagus tau ngempeng ni. Kenapa? Sebab konsep yg SAMA macam power pumping. Memang akan boost susu nanti.
:MS Noor Shuhadah Samijan. Nutritionist. Pusat Laktasi Kebangsaan.


 4. Pernah dengar tak orang2 tua cakap sebelah breast adalah 'air', sebelah breast lagi adalah 'makanan'?
Hihi..takde tau konsep tu. TIADA!!
Jadi, bagi baby hisap sebelah breast sehingga betul2 kenyang, kemudian baru beralih ke breast sebelah lagi.

Ok lah itu antara info menarik yang saya dapat…banyak lagi sebenarnya..nanti saya share lagi…

Oklah. Nantikan sambungan yer…hihi


Wednesday, 2 September 2015

EMPAT senarai WAJIB ibu BF yang bakal BEKERJA

Teks: AnneIlani

Opssss…dah nak naik sekolah!!!! Cuti 3 bulan yang disangkakan lamaaaaa tu rupanya dah sampai ke penghujung. ;’((

Apapun, kalini saya lebih bersedia…I olls ada senarai semak gitu…ala-ala senarai buku nak kene beli before naik sekolah…hihi

Ni senarai semak saya..

1. Pilih pakaian yang selesa untuk penyusuan.

Macam saya, pilihan saya kali ini daripada Muslimah Nursing Centre…kain cotton tu sangat selesa pastu bukaan berlapik tu wat mudah untuk saya bf di mana-mana sahaja.

2. Siapkan peralatan ‘perang’.
                
A) - Beberapa pelapik bra. ( untuk kegunaan emergency)
B) - Kotak air batu / ice block.
C) - Bekas/ botol menyimpan susu.
D) - Beg tahan panas/ warmer bag.



D - Pam susu

E - Bekas air minuman (supaya sambil mengepam tu, boleh habiskan air bekal tu terus, kalau dapat bawak termos air panas lagi best)



F- Bekas vitamin (macam saya, vitamin wajib makan kat sekolah lepas breakfast/lunch/ brunch; mesti ada Sustained Release Vita C, Vitalea multivitamin dan B Complex). Semua vitamin-vitamin ni memang wajib saya makan, maklumla sibuk dan stress…harap tercover keperluan badanku untuk  berterusan maintain hasilkan susu…Aminnn…


Bekas vitamin

3. Buat simpanan susu EBM
Sebenarnya saya dah start mengepam sejak MINGGU KEDUA berpantang.
Ni saya share stok saya before start naik kerja…


saya simpan stok dlm upright freezer

stok susu tingkat kedua
stok susu tingkat 3



ingatkan cukup simpan dalam upright freezer, rupanya xmuat.:terpaksa tumpang peti sejuk ni
Alhamdulillah…rezeki anak…
Bagi ibu-ibu yang terlambat stat mengepam, at least…at least yer…sediakan 12-16 oz dalam peti sejuk beku. Ni penting sebagai stok untuk bekalan pengasuh (bs) baby anda nanti…

Last but not least…

4. Pasangkan jam loceng.



Bangun LEBIH AWAL dari waktu kiter selalu bangun gi kerja masa before dapat baby. Kenapa?? Sebab kalini, kiter perlu susukan baby kenyang-kenyang sebelum hantar ke rumah bs. Macam saya, saya bf Rian sebelah dan sebelah lagi saya perah. Tandem gitu. Yang perah fresh ni masuk botol untuk bawak bekal hari tu gak bersama 3 botol susu lain..

Malam 10 ogos 2015 tu, bila dedua anak dah tido…sayu plak rasa sebab kene tinggalkan derang esok harinya….

Rafy
Rian

Buat kawan-kawan yang nak stat keje. Ni saya dah buatkan Senarai Semak untuk Ibu Bf Bekerja…







Ingin tahu tentang tips penyusuan susu ibu?
 Boleh Call/Whatsapp/sms 
019.621.9659 {anne ilani}


PENAWAR buat ibu menyusu yang demam selsema.

Teks: AnneIlani



Hachummmmmm!!!


2,3 harini...ibu selsema.. stresss bak hangggggg!!~~

Habis je kelas, terus gi kantin dengan satu tekad. 

'Teh o panas halia, Kak Mai!!'
'DUA gelas. Halia lebih yer Kak Mai'. 

Sengih je Kak Mai menerima orderan.
hihihi...Nyah kau dari hidungku wahai selsema!! 
2 glasses for now..Sedap...panas-panas....hirup pelan-pelan...Aummmmmm~~~

teh o halia panas kantin sekolahku

Cuba sehabis daya tak telan ubat selsema, risau susuku drop..

' Pengambilan ubat-ubatan yang mengandungi antihistamin, decongestants dan diuretics boleh menyebabkan pengurangan susu ibu dan let down reflex. Ia biasanya terdapat dalam UBAT SELSEMA, UBAT TAHAN SAKIT dan pil kurus. Beritahu doktor yang anda sedang menyusu supaya dia boleh memberikan preskripsi yang lebih mesra penyusuan untuk anda.' : Pa & Ma, Ogos 2015

Dan sememangnya ada ibu yg makan ubat je, susu drop kaw2..errr..jadi, iolls xmoh amek risiko..

Selain daripada berusaha untuk menangani demam selsema dengan minum teh o panas halia meletup ni, saya juga minum 1 sachet Nutriferon & 2 biji Vitamin c....

Apa itu Nutriferon??



Nutriferon ni bagus dan selamat untuk ibu menyusu macam saya. Khusus untuk tingkatkan sistem imun badan. Nak cepat baik selsema macam kes saya ni. Kandungannya pun semulajadi....dibuat daripada biji labu , benih plantago, kuntuman bungan Japanese Honeysuckle dan bunga safflower...manis-manis rasanya, macam gula perang gitu.....


Dan tidak dilupakan, cara meningkatkan sistem imun dari zaman berzaman...VITAMIN C!!!

Kesan kekurangan Vitamin C dalam badan

Bila tengok poster ni, nampak tak kenapa kiter mudah selsema dan mudah demam??? Sebab kurang vitamin C dalam badan.... Jadi, saya pun makanla 2 biji vitamin C sebab demam selsema ni.....




So, untuk ibu menyusu yang selsema...moh kiter minum teh o halia panas plus Nutriferon dan Sustained Released Vitamin C ni.... 



Ingin tahu tentang tips penyusuan susu ibu?
 Boleh Call/Whatsapp/sms 
019.621.9659 {anne ilani}




Tuesday, 1 September 2015

Cara simpan EBM dalam plastik

Teks: AnneIlani

Sekarang di pasaran ada pelbagai bekas untuk simpan susu. Ada bekas plastik, ada botol plastik, botol kaca dan plastik. Macam saya, ada yang saya simpan dalam botol plastik dan termasuklah plastik.Dulu masa mula-mula BF Rafy, tak pandai simpan dalam plastik. Simpan penuh-penuh jadi gemuk dan bila nak simpan dalam freezer, simpan sikit dah tak muat. Kali ni masa Rian dah pandai dah..hihi.

Suka tak dapat simpan macam ni?? dapat jimat ruang, kemas dan macam comel.

Step 1: Sediakan plastik susu. apa2 brand pun boleh. ada bubbles, pureen, autumnn, honeysuckle macam2 ada....biasanya, ada dua saiz, 8 oz dan 12 oz. pilih yang mana yg berkenan di hati.

Step 2: Sediakan susu yang dah disejukkan dari chiller. Biasanya, kiter akan simpan separuh susu daripada jumlah oz plastik yang kiter pilih. 

Contohnya macam ni, kalau

8oz plastik: simpan 4-5 oz susu
12 oz plastik: simpan 6-7 oz susu

macam saya, saya suka guna 8oz plastik untuk simpan 4oz susu. sebabnya, saya estimate anak saya sekali minum (1 sesi) = 4 oz. jadi bila dicairkan, keluarkan 1 plastik terus. susu yang telah dicairkan MESTI dihabiskan dalam masa 1 jam yer...

Step 3: Cabut plastik atas tu. plastik susu ni biasanya telah disterilkan.

Step 4: Ngangakan mulut plastik. Aaaaaaa~~~

Step 5: Tuangkan setiap titisan emas anda ke dalam plastik.. smile emoticon



Step 6: Tekan seal kat atas tu. biasanya akan ader 2 lapis seal. maybe langkah keselamatan. TINGGALKAN hujung tu, jangan seal semua sebab kiter nak buang angin berlebihan dalam plastik tu.

Step 7: Keronyok plastik untuk buang angin dalam plastik tu.


Step 8: Bila semua angin dah keluar, baru kiter tekan seal tu sampai hujung. kuat2 tau. taknak ader susu terkeluar sebab seal tak rapat, rugi2...titisan emas ni. hihi
Step 9: Baringkan bekas plastik tadi dan ratakan dengan jari bahagian bawah plastik tu. bagi sama atas dan bawah.
Step 10: Tuliskan maklumat untuk kegunaan baby sitter nanti.

Nama anak:
Tarikh:
Jumlah oz:
Step 11 : Tadaaaaaa...dah siap...boleh simpan dalam freezer dalam keadaan baring macam ni. nanti dah beku, baru susun santek2 macam gambar mula2. 

selamat menyimpan stok!!!





Ingin tahu tentang tips penyusuan susu ibu?
 Boleh Call/Whatsapp/sms 
019.621.9659 {anne ilani}