Tuesday, 30 May 2017

EMPAT TIPS KURANGKAN BENGKAK SUSU

Teks Oleh: Anne Ilani

Sakit tau Bengkak Susu ni...Saya dulu masa Rian beberapa kali kene sampai demam-demam..Puncanya? Skip masa mengepam kat sekolah. (padan muka ;p)

Sebenarnya kan ada 4 Cara untuk kurangkan Bengkak Payudara ni...

1- Cara untuk kurangkan bengkak susu yang tak serius
2- Kaedah Panas
3- Kaedah Sejuk
4- Urut-mengurut

Tapi, kalini saya nak explain yang cara kedua iaitu Kaedah Panas  je dulu..

Konsepnya Kaedah Panas ni camni... Aliran Air Panas ni akan buat susu terkeluar, jadi breast akan lembut dan seterusnya baby boleh melekap dengan baik dan hasilnya penyusuan akan flow dengan baiknya.......

Untuk Kaedah Panas ada 4 Tips yang boleh dicuba iaitu:

1- Tuam dengan Tuala Panas

Kita amek tuala muka, pastu rendam dalam air panas..pastu tuamkan pada breast yang bengkak yang kat kawasan terasa berketul-ketul tu perlahan-lahan dalam lebih kurang 5 minit camtu..tapi janganla panas sangat2 sampai melecur pulak. dah nanti kene hospital la plak..sebab breast melecur... hihihihih...


2- Mandi Air Panas: 

Konsep sama macam tuam dengan tuala panas tadi..tapi kalini mandi bawah air pancuran tu yang suhu panas sikit...fokus kene pada breast yang bengkak tu...pun lebih kurang 5 minit...Sambil tu niat supaya Allah tolong legakan kesakitan bengkak susu tu....Bayangkan ketulan susu tu pergi bersama mengalirnya air tu turun..




3- Bekas Air Suam

Takpun, kalau takde tuala panas atau air pancuran panas, cuba cara ni...amek air suam panas dan letak dalam besen kecik...pastu rendamkan breast yang bengkak tu dalam bekas air suam tu..pun jangan lama-lama, 5 minit sahaja...


4- Makan Lecitin

Lecitin ni sifatnya panas. Maka boleh bertindak sebagai 'pembersih' salur darah dan dapat membantu mengemulsi dan metabolisme lemak dan kolesterol. In sha Allah, makan dengan konsisten dan bengkak susu pun akan surut dalam masa beberapa hari. Takpun, sebelum bengkak susu lagi...dah amalkan LECITIN dengan konsisten...Kan mencegah lebih baik drpd mengubati....



Dan kalau tanya saya, pilihan saya semestinya Lecitin daripada Shaklee...Lepas bersalin je saya dah amalkan. Bukan setakat nak cegah bengkak susu tapi...untuk bakar lemak supaya badan lebih selim melim  lepas bersalin...2 in 1 gitu!!

Ingin tahu tentang info penyusuan 
atau 
Berminat dengan Lecitin Shaklee ni?

 Boleh Call/Whatsapp/sms 
                                                 
019.621.9659 {anne ilani}
COD : Bandar Baru Bangi dan Kajang.



Wednesday, 24 May 2017

Ceritera Cinta Set Menyusu Shaklee dengan anak kedua, Rian dan Anak Susuan, Mel.

Teks Oleh: Anne Ilani




Masa anak kedua, Rian, saya lebih bersedia..saya mula join beberapa kursus BF ada yang berbayar (dgn CikguSusu: Zuain Ghani).

Ni la Cikgu Ain - otai BF (manis & baik orangnya)

Masa ni sarat dah tapi seronok sangat dapat join Seminar Mudahnya Menyusu bersama Cikgu Ain
Dan ada konvensyen / seminar penyusuan yang free anjuran Pusat Laktasi Kebangsaan.


Ni Masa Konvensyen Rakan Penyusuan 'Live', Love, Latch'
(Thank You suami & anak2 support & behave pada hari tersebut)


Saya & Rian duduk yang tengah-tengah sekali...hihihi....
Masa ni Seminar Breast feeding & Working Mothers anjuran Pusat Laktasi Kebangsaan

Ada juga saya join Seminar penyusuan termasukla kursus Rakan Sokongan Penyusuan Susu Ibu bersama Dr Shahirah (otai BF). Terima kasih Dr Shahirah Mohd Hassan atas usaha Doktor memberi kami ilmu penyusuan....



Peserta-peserta Kursus Pembimbing Rakan Sokongan Ibu Menysu
Saya gak ada beli buku-buku berkaitan dengan BF…pantang ada je jumpa buku pasal BF , mesti saya sibuk beli…kalini dengan ilmu, dengan passion yang berkobar-kobar pasal penyusuan….



Dan tentulah dengan konsisten makan semula set menyusu Shaklee…Full Set 3M Breast Feeding Set.


Dan inilah hasilnya,
penuh satu upright freezer
susu tingkat 2
susu tingkat 3

susu tingkat bawah ni paling banyak sekali (boleh refer gambar 1)
tak muat gak dan saya simpan lagi sikit dalam freezer...bekas pun dah campur, saya rasa masa tu mesti bekalan bekas dah habis...
Pastu xmuat lagi…saya transfer masuk dalam deep freezer (invest baiki deep freezer arwah ibu)….malangnya gambar dalam deep freezer, saya puas carik tapi tak jumpa….

Dan ini Rian, dia kecik sikit berbanding abangnya, Rafy tapi badan mantap gak...Ni gambar masa dia 3 bulan...
Anak kedua saya, Rian
Dan Alhamdulillah, susu yang sangat meriah tu..saya dapat share dengan seorang baby lagi…anak susuan saya….Mel…budak pompuan, kecik molek…susu saya yang banyak tadi saya berbagi kasih dengan anak ini..

Ibunya tak dapat menyusukan dia sebab masa pregnant 3 bulan, ibunya dikesan kene kanser payudara dan terpaksa sebelah breast dibuang utk mengelakkan kanser tu merebak. Mel ni kuat, dia bersama2 dengan mummy dier operate dan berkemoterapi.

Dia lahir je, saya terus hantar stok susu saya kat hospital Kajang…Dia menyusu dengan susu saya selama enam bulan penuh tanpa setitis pun susu formula. Papa dan mummy dia memang konsisten ulang alik amek stok susu dengan saya. Usaha papa mummy dia pun sangat sungguh-sungguh. Sebab apa? Sebab dia tahu kebaikan susu ibu…Baby kemoterapi ni biasanya doctor sangat galakkan utk dapat susu ibu sebab kebarangkalian sistem imun badan dia lemah berbanding baby sebaya dia itu ada….

Ni gambar anak susuan saya masa besday dia…

anak susuan saya, mel (pakai tag) & mummynya (pakai tudung biru)
Dan dalam masa yang sama saya masih fully BF anak kandung saya sendiri, Rian….sehinggalah saya disahkan mengandung baru-baru ni anak ketiga…Rian dpt BF dengan saya sehingga 1 tahun 8 bulan. Itupun, dia masih mengempeng tapi bila pregnant ni…hormone saya memang akan wat susu drop…dan bila dia menyusu, saya terasa nyeri pada rahim…jadi saya pun terpaksa wean off kan dia…

Ok sekian sahaja, kisah saya dengan fullset Bf Shaklee dan ilmu penyusuan…

Salam sayang daripada ibu buat Rafy, Rian dan Mel....
Ibu harap ibu telah cuba untuk beri yang terbaik untuk kalian...

Saya membaca, stadi dan mempunyai passion yang sangat mendalam dengan ilmu penyusuan... 
Izinkan saya membantu anda...
 Boleh Call/Whatsapp/sms 

019.621.9659 {anne ilani}
Bandar Baru Bangi dan Kajang.

Monday, 22 May 2017

Pengalaman saya menyusukan anak pertama, Rafy dengan set menyusu Shaklee.

Teks Oleh: Anne Ilani

Okla...dari nama blog saya ni, Dari Jurnal Cikgu Menyusu, maka taula yang saya seorang guru kan? hihihi...Saya seorang guru yang mengajar Fizik, Biologi dan Sains di sebuah sekolah di Cheras. Itulah sekolah pertama saya posting dan sehingga kini iaitu setelah 10 tahun berlalu...saya masih di sekolah itu. Dah macam ahli keluarga pun cikgu-cikgu kat sekolah ni. Sayang derang sangat-sangat.

Selain dari itu, saya juga seorang isteri dan seorang ibu kepada dua orang hero, Rafy dan Rian…In sha Allah, Ogos nanti akan lahir seorang lagi cahaya mata...Doakan tau!!



Harini saya nak menulis tentang testimoni anak pertama saya dengan Shaklee. Anak pertama saya Rafy sekarang dah pun berumur 5 tahun. Saya berkenalan dengan set BF Shaklee ni produk mula-mula adalah ESP


Puncanya bila saya mengandung, berat badan saya naik mendadak sangat. Dengan family history, ibu saya yang meninggal dunia sebagai penghidap kencing manis yang cucuk insulin…Tentu sahaja saya berpotensi besar utk ada diabetis semasa pregnant. Mula2 saya ambik susu A#Mu#. Wallah~~~ berat naik dengan sangat gumbira. Krikkkk…krikkkkk….

Dan nurse klinik kesihatan nasihatkan saya supaya tukar  kepada susu lain. Dier cakap beberapa patient dier pun sama bila minum susu tuttttt(rujuk kat atas). berat badan naik banyakkkkkk sangat. Lagi-lagi la perisa coklat kan?

Saya pun buntu. Macamana ni?? Najihah Sudi (upline saya) bagi cadangan supaya saya tukar kpd ESP. 




Saya ni memangla tak leh nak telan susu lembu/susu fresh…jadi ESP adalah pilihan terbaik yang saya ada. Saya pun konsisten minum ESP setiap pagi sebelum gi sekolah (2 scoop) dan sebelum tidur (1 scoop). Amazingly, berat pastu naik ok… dan saya bebas kencing manis sepanjang mengandung. 

Oleh sebab ESP ni best maka lepas bersalin Rafy, saya teruskan dengan set menyusu Shaklee selepas bersalin Rafy…



Ni saya share gambar stok susu Rafy. Banyak tak?

hihihi…anak pertama ni ilmu BF agak kurang…asal susu banyak penuh freezer atas tu dah kira ok sangat rasa.



Rafy fully BF sampai umur 2 tahun 4 bulan…dan berhenti menyusu actually terpaksa berhenti menyusu sebab saya mengandung anak kedua…factor hormone dan susu saya drop. Takpelah…sebab rafy pun dah 2tahun lebih…

Nak tengok gambar Rafy?? Rafy ni membesar bak juara. Tangan, peha, kaki berketak-ketak.
Cukup zat agaknya. hihihi..

Rafy chilling in da pool. Gituu..
Ok, sekian sahaja testimoni anak pertama saya, Rafy. Maksudnya Shaklee nyer set penyusuan ni membantu saya sangat2. Kawan-kawan lain nak cuba? Atau nak tahu cara makan yang betul? Whatsapps saya naaaaa.........


Ingin tahu tentang set ini?
 Boleh Call/Whatsapp/sms 

019.621.9659 {anne ilani}
COD : Bandar Baru Bangi dan Kajang.

Isu Ibu BF makan Suplemen???

Teks Oleh: Anne Ilani

Kalau tanya pengalaman saya, saya memang amek set BF yang full pack dari anak pertama.....anak kedua.....dan anak susuan sebagai milk booster + supplement lengkap + kalsium + tambah tenaga.


ada enam suplemen dalam ni.....

Sebab apa? Sebab apa saya amek set penyusuan ni fullset sepanjang tempoh saya menyusu anak-anak saya??


Sebab fullset ni dah merangkumi semua vitamin yang diperlukan oleh badan kita. 

Tapikan, ada orang cakap dengan saya, 

"Tak perlu la nak bersuplemen bagai kalau nak fully BF anak pun......Saya makan makanan seimbang, susu banyak jer...berlebih-lebih lagi...."

hihihi...memang betul. Tapi bukan semua ibu mampu makan makanan seimbang tau!! 

Meh saya cerita realiti.....

Saya ni ibu yang bekerja. Bangun pagi seawal 430 pagi, perah susu...bersiap...dan start enjin kereta pukul 6.30 pagi, kalau tak lambat nanti sampai sekolah, punch card merah.

Mengajar 3 subjek Fizik, Biologi dan Sains menengah atas yang memerlukan saya naik turun kelas sehingga tiga tingkat dan makmal lagi. Tak masuk ulang alik gi pejabat uruskan urusan kelas lagi. Mengajar bukan pakai volume perlahan, suara kene volume berkadaran..mantap baru murid jelas dengar...tu semua pakai tenaga...Cikgu ni sebenarnya dah jadi kerjaya yg heavy duty. 

Pastu pi kantin masa lunch, sayur pun masak kadang-kadang lodoh..lembik...Kantin kan, what do you expect? hihihi...setakat ni, kat sekolah saya buah-buahan fresh pun takde jual. 

Pastu, cikgu sekolah sekarang bukan balik sharp pukul 1.45 petang yer. Kadang-kadang ada aktiviti kokurikulum. Maka, lajakla sampai pukul 4.30 petang. By the time sampai rumah, dah pukul 5.00 petang....balik pun badan dah lembik, letih dan tak bermaya...nak masak lagi. Ada masanya kami balik ni beli siap-siap je. Tak masak. Mengharap nak makanan seimbang pun ke laut. Dapat masak pun dah kira baik sangat. 

Malam plak, tanda buku budak, siapkan lesson plan esok plak...cikgu bawak balik kerja ke rumah yer. Kalau tak, tak siap nanti. Tapi, sebab letih sangat, biasanya pukul 10.00/11.00 mlm  dah switch off dah....hihihi...

So, apa choice yang kami ada? Apa penyelesaian untuk saya ibu menyusu bekerjaya dapat zat makanan yang mencukupi? Cukup karbohidrat, cukup protein, cukup kalsium, cukup vitamin, serat blaaa...bla..... blaaaa.......?

Sebab tulah, saya makan Suplemen. Untuk sokong keperluan zat makanan saya yang rompong di sana sini. 


Pastu ada orang cakap dengan saya..

"Elehhh...susu saya banyak jer.......tak makan suplemen pun"

Memang. Memang boleh banyak susu. Ada tips yang kene kiter patuhi utk make sure susu kiter banyak. memang tak perlu suplemen pun...tapi jangan lupa....

tak guna gak susu meriah sangat-sangat tapi.....

Badan kiter sakit-sakit sebab tak cukup kalsium...osteoporosis...
Gigi kiter rongak sebab tak cukup kalsium...(anak amek kan masa pregnant?)
Kulit kita kusam sebab tak cukup vitamin C..
badan kiter lembik..letih sebab tak cukup zat besi...
Kulit tak tegang sebab tak cukup protein...
kita mudah demam, selsema sebab sistem imun badan lemah...



Susu banyak tapi badan kiter sendiri terkorban. Dah jadi ibu ni macam pepatah yang famous untuk guru tu...

Dulu selalu cakap, Guru umpama Lilin..berkorban diri sendiri utk menerangi orang lain...kiter tukar jadi...

'Ibu umpama Lilin..berkorban diri sendiri utk menerangi orang lain...'

tapi tu pepatah lama...

sekarang kiter tukar..

"Ibu umpama Mentari, bersinar gagah menerangi anak-anak sendiri dan anak orang lain....."

Kan best tu...

In sha Allah..saya suka tau jadi cikgu...suka sangat-sangat..jadi biarla saya jadi cikgu dan ibu yang sentiasa bersemangat kat sekolah, badan tak letih dan ibu yang kuat, kulit sihat dan banyak susu.....

Sebab itu la, saya memang amalkan dengan konsisten Set Shaklee Menyusu ni sepanjang penyusuan ketiga-tiga anak saya....Sebab .....

Shaklee ni Penyelesaian Moden kepada Masalah Moden.


Shaklee ni memang membantu seimbangkan sumber nutrient penting. Pastu in sha Allah, bila ibu badan pun sedap, sihat, rajin pam, amalkan ilmu-ilmu penyusuan...tentu sahaja dapat menghasilkan susu yang berkhasiat untuk anak bertuah kita. 

Apapun, Shaklee bukan pil magik yang boleh hasilkan susu dengan banyak. Penyusuan ni suatu perjalanan yang mencabar, suatu perjuangan...dan sekiranya dapat dilalui dengan tabah dan dengan ilmu...hasilnya sangat manis sekali.....

FightForFullyBreastfeeding!!!


Ingin tahu tentang set asas BF Shaklee ni?
 Boleh Call/Whatsapp/sms 

019.621.9659 {anne ilani}
COD: BANDAR BARU BANGI & KAJANG

Sunday, 21 May 2017

Kain Buruk vs SuperMom Shaklee

Teks Oleh: Anne Ilani

Baru ni saya pergi Program Master Key Selatan. Dalam program tersebut, Master Farihah ada,  dia berkongsi kisah perkenalan dier dengan Shaklee…Tau tak set Shaklee apa yang buat Master Farihah jatuh cinta pandang pertama dengan Shaklee?

Hihihi….Set MENYUSU ASAS SHAKLEE!!


Kak Farihah ni mula kenal dengan Shaklee masa mengandung anak ke empat. Dia dapat menyusu anak ke empat ni Cuma ada satu masalah utama. Dia rasa dia macam ‘kain buruk’

KAIN BURUK? Apa tu????


Badan letih, penat, lembik, melepek  setiap hari bila balik dari sekolah. Tuntutan kerjaya masa tu iaitu pergi seawal 8 pagi dan sampai rumah lewat petang ditambah lagi menyusu badan menyebabkan kak Farihah betul-betul rasa macam ‘kain buruk’.

Jadi dia pun try set menyusu Shaklee ni. 3 hari jer dia konsisten makan, dia rasa eh….macam SuperMom plak…Tak rasa letih, tak lembik, boleh oraits je sampai malam padahal menyusu badan..tak macam sebelum-sebelum ni..

Jadi, bermula dari situ...dia rasa Shaklee ni best sangat-sangat. Dan dia mula share kebaikan set Shaklee yang dia rasa dengan orang lain.....


So, dari situlah kisahnya jatuh cinta pandang pertama dengan set Shaklee ni…


Bergambar dengan Master Farihah masa ni..sedut aura..gitu~~

Best ke Best Set Shaklee ni???

Seronok tau kalau kita dapat menyusu badan anak tapi dalam masa yang sama kiter jadi SuperMom!!

Katakan Ya kepada SuperMom Shaklee 
dan
Tidak kepada Kain Buruk!!!



Yeahhhhhh!!!


Ingin tahu tentang set asas BF Shaklee ni?
 Boleh Call/Whatsapp/sms 

019.621.9659 {anne ilani}
COD: BANDAR BARU BANGI & KAJANG

Thursday, 18 May 2017

3 Sebab kenapa KURMA highly recommended untuk ibu menyusu??

Teks Oleh : Anne Ilani

Harini balik je sekolah pi singgah Warta, Bangi. Carik kurma sebab persediaan nak ganti puasa lagi lebih kurang 8 hari yang berbaki sebelum tiba Ramadhan 2017.



Tahu tak yang KURMA ni jajan paling sihat untuk Ibu Menyusu??

Kat sini saya senaraikan TIGA 3 Sebab kenapa KURMA highly recommended untuk ibu menyusu..


1- Kandungannya yang kaya dengan ZAT BESI

Saya memetik kata-kata Pakar Obstetik dan Ginekologi Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr Premitha Damodaran. Beliau menyatakan..

Antara wanita yang berisiko mengalami anemia kekurangan zat besi selepas bersalin ialah:





  • Wanita yang disahkan menghidap anemia kekurangan besi semasa hamil
  • Wanita yang mengalami kehilangan darah berlebihan semasa melahirkan anak
  • Wanita yang sudah beberapa kali melahirkan anak
  • Ibu yang menyusukan bayinya

  • Jadi kat sini, sangat baik untuk kita sebagai ibu menyusu untuk amalkan KURMA ni selalu yer...takdela kita nampak pucat, lembik dan letih sebab kekurangan zat besi.


    2- Kandungannya yang kaya dengan KALSIUM

    haaaa....jangan ingat susu jer satu-satunya sumber yang kaya dengan kalsium ok. hihi...kurma pun sama tau. Dan kiter kan memang sedia maklum yang makanan tinggi Kalsium sangat baik untuk ibu menyusu. Kalsium ni akan membantu proses pembentukan gigi dan tulang baby di samping meningkatkan berat badan baby. Barula baby bam bam. Siapa yang tak geram dengan baby bam bam betul tak?hihihi

    3- Kandungan dalam kurma yang menyerupai hormon           
        OKSITOSIN. 

    Tau tak apa itu hormon oksitosin?

    Hormon ini yang turut dikenali sebagai hormon 'cinta'. Oksitosin ni sangat penting sebab dia berperanan untuk menyebabkan nodus susu di breast 'diperah'  dan menyebabkan susu keluar atau dalam erti kata lain melancarkan pengaliran susu.

    Hormon ni selalu ada apabila bila kita rasa disayangi, dilamun cinta, tenang,  diberi sentuhan...wiwittt~~

    Jadi, bila kita makan banyak kurma, kandungannya yang menyerupai hormon oksitosin ini akan bantu boost susu kita.

    Selain itu, kurma juga bagus makan selepas bersalin dan menyusukan anak kerana boleh membantu mengecutkan rahim, nifas pun lebih lancar dan cepat habis seterusnya membantu menjarakkan kehamilan.


    Jadi, jom kita amalkan KURMA sebagai jajan kita sebagai ibu menyusu ni!!!

    Siapa tak kenal Yusoff Taiiiiii....Yobbbbb kan??

    Selamat berpuasa.......

    Saya membaca, stadi dan mempunyai passion yang sangat mendalam dengan ilmu penyusuan... 
    Izinkan saya membantu anda...
     Boleh Call/Whatsapp/sms 

    019.621.9659 {anne ilani}


    Monday, 8 May 2017

    7 punca BENGKAK SUSU.

    Teks oleh: AnneIlani

    ADOIIIIIIIII!!~~~


    Sakitnya tu di sini~~

    Ibu BF jer yang tahu betapa sakitrnya bila breast bengkak yer.... Dulu masa BF kan Rian saya ada mengalami masalah ni... Miss B rasa keras, tak boleh disentuh, berketul dan sampai rasa sakit badan sampai macam nak demam. Sampai kene telan ubat tahan sakit sebab tak tahan sangat.

    Tahu tak apa punca sebenarnya BENGKAK susu ni???

    Nampak tak 'Clogged Milk Duct' tu? Bandingkan dengan 'Normal Milk Duct' yer... Ni yang kadang-kadang nampak berketul-ketul, keras dan tak boleh disentuh pun...S.A.K.I.T.


    ada TUJUH Punca Bengkak Susu ni :

    1) LEKAPAN baby semasa menyusu yang tidak betul.

    Contohnya baby menyusu kat puting jer..belum apa2 baby dah tangkap puting dulu, bukan menyusu penuh mulut pada areola. Ini boleh menyebabkan susu tidak dapat dikuarkan dari Miss B sepenuhnya.

    2) Ibu TERLEPAS satu SESI PERAHAN semasa di tempat kerja.

    Ini memang selalu berlaku pada saya, bila terlalu sibuk keluar masuk kelas atau kelas yang berderet 4 masa menyebabkan masa perahan saya terlepas. Mula-mula mungkin susu terkeluar & menyebabkan bra basah tapi bila banyak kali berlaku, ini yang menyebabkan bengkak susu. ouchhhh~~ bila ingat balik, rasa serik. Jadi, lepas ni kene make sure mesti mematuhi masa mengepam. No Malas-malas ok!!

    3) Ibu LAMBAT memulakan penyusuan pertama disebabkan baby tidak dapat menghisap dengan baik . Ini mungkin disebabkan kesan ubat atau proses kelahiran yang rumit.

    4) Watch the Baby not the Clock!!

    Ibu terlalu mengikut masa untuk menyusukan baby dan bukannya menyusukan baby mengikut signal yg baby berikan untuk menyusu. ( Bibir baby akan seolah-olah mencari sesuatu, baby tidak selesa dll). Ibu ini skema sangat rasanya...nyusukan je la ikut keperluan baby, takyah la ikut masa sangat.. ;p



    5) Baby diberi air kosong/ susu formula / puting tiruan

    Apabila baby diberi air kosong/ susu formula / puting tiruan, ini akan menyebabkan baby taknak menyusu direct dengan kita..sebab dia dah kenyang. Kan air kosong kalau minum banyak-banyak akan buat perut penuh. Dan susu FM pun kita tahu memang akan buat perut baby bekerja keras untuk proses & menyebabkan baby banyak tidur. Akibatnya, baby kurang menyusu daripada kita. Dan puting tiruan akan buat mulut baby selalu penuh sehingga dia lupa nak menyusu dari puting kita. hadudui!!~~


    6) PAM SUSU yang kurang efektif mengeluarkan susu.

    Jadi pastikan kita pilih pam susu yang betul. Pam yang boleh bantu kita kosongkan breast dengan efektif. Jangan main beli sebab murah tapi takde kualiti. Susu bila dipam, malu-malu nak keluar.

    ni pam saya yang sya highly recommended!! memang terbaikkkkk!!


    6) Ibu yang BERHENTI/ tidak mahu menyusukan baby secara tiba-tiba.

    Bengkak susu juga boleh berlaku sekiranya ibu itu sendiri malas/ sengaja tidak mahu menyusukan anaknya dengan tujuan ingin memberikan susu formula. hihi!! ini carik pasal namanya.


    Sesungguhnya, MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI...maka cegahla yer 7 punca ni...

    Tapi, kalau terkena gak BENGKAK SUSU....apa boleh buat kan?? ada caranya untuk kurangkan atau legakan bengkak susu ni...

    Ok, next time saya akan sambung entry tentang LIMA cara mengurangkan BENGKAK SUSU pulak yer.... Stay Tune!!~~

    # FightForBreastFeeding

    Ingin tahu tentang tips penyusuan susu ibu?
    Boleh Call/Whatsapp/sms 
    019.621.9659 {anne ilani}

    Sunday, 7 May 2017

    5 Soalan Lazim tentang Penyusuan Susu Ibu.

    Teks oleh: Anne Ilani

    Hari ni saya nak share tentang 5 soalan Lazim tentang Penyusuan Susu Ibu:


    1 🔺 Jika baby saya dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi Bayi, BOLEHKAH saya menyusuinya?

    💚 SUDAH TENTU.
    Bayi dalam 'Jagaan Rapi' lebih memerlukan susu. Beritahu kakitangan di unit itu bahawa anda ingin menyususkan bayi anda. Jika bayi anda tidak boleh menghisap, mereka akan tunjukkan cara memerah susu untuk bayi anda.



    2 🔺 MUNGKIN susu saya terlalu cair untuk bayi saya?

    💚 TIDAK.
    Bila susu mula mengalir, kepekatannya kadangkala berubah dari berkrim kepada berair atau sebaliknya. Keadaan ini adalah normal.



    3🔺 MUNGKINKAH susu saya boleh kering?

    💚 Ini boleh berlaku TETAPI keadaan ini dapat diatasi jika bayi anda
    1) menyusu/ mengosongkan payu dara  dengan kerap 
    2) anda sentiasa tenang
    3) mendapat zat makanan yang seimbang
    4) berehat dengan secukupnya




    4🔺 BOLEHKAH saya menyusu bayi selepas bersalin secara pembedahan 'caesarian'?

    💚 Anda masih boleh memegang dan menyusu bayi sebaik sahaja selepas bersalin, walaupun anda mungkin memerlukan bantuan. Anda mungkin terpaksa berbaring di katil untuk beberapa jam pertama, tetapi anda digalakkan bangun dan bergerak selepas itu untuk mempercepatkan pemulihan.

    ( Ibu yang bersalin secara 'Caesarian' boleh cuba teknik Clutch Hold/ Football Hold sebab posisi ni tidak menekan luka pembedahan).
    # Clutch Hold: sama macam kita kepit handbag clutch kat ketiak.



    5🔺 Jika payu dara saya tidak membesar semasa mengandung, atau jika saya mempunyai payudara yang kecil, BOLEHKAH saya menyusukan bayi?

    💚SUDAH TENTU.
    Ramai wanita yang tidak mengalami perubahan saiz payu dara tetapi masih berjaya menyusukan bayi mereka. Saiz payudara TIADA KAITAN dengan keupayaannya menghasilkan susu.


    #FightForBreastFeeding



    Rujukan:

    Unit Pendidikan Kesihatan 
    HOSPITAL PUTRAJAYA

    4 RAHSIA Penyusuan Ibu Bekerjaya, Zuain Ghani: Pakar Laktasi Bertauliah, Pusat Perubatan Universiti Malaya , m/s 33


    Ingin tahu tentang info penyusuan 
     Boleh Call/Whatsapp/sms 
                                                     
    019.621.9659 {anne ilani}
    Bandar Baru Bangi dan Kajang.