Wednesday, 31 August 2016

Don't Worry, B Happy !!

Teks Oleh: Anne Ilani



Jangan TAKUT makan Aiskrim!!
****************************************
Institute of Psychiatry di London menyatakan hanya satu sudu boleh membuatkan seseorg individu itu GEMBIRA sepanjang hari. Kajian mendapati rasa sejuk aiskrim mampu membantu masalah pelupa dan menguatkan gigi.

Sekumpulan penyelidik drpd Universiti Havard dlm jurnal mereka berjudul Human Reproduction pula menyatakan aiskrim membantu wanita yang mempunyai masalah kehamilan.

#iSihatFebruari2015

Saya suka info atas ni. hihihihi!!!

Korang tau tak yang ibu menyusu ni kene hati Gumbira dan Tenang selalu...? baru susu akan terhasil dengan banyak....Emosi memainkan peranan yang penting untuk boost susu yer...

Kalau ikut sainsnya, hormon oksitosin ni fungsinya untuk merangsang refleks ejeksi susu ( milk ejection reflect, MER). Maksudnya makin banyak oksitosin dirembeskan, maka lebih banyak susu dapat dihasilkan.

jadi macamana nak pastikan hormon ni banyak dirembeskan??

Jawapannya, kiter kener dalam keadaan tenang dan gembira...sebab hormon ni akan dirembeskan oleh bahagian belakang kelenjar pituatari otak pada waktu-waktu seperti berikut:

1- semasa sentuhan kulit ke kulit,
2- apabila dilamun cinta dan
3- GEMBIRA......

(rujukan: Membesarkan Anak Hebat dengan Susu Ibu, Dr Faridah Idris , MBBS, IBCLC, m/s 27.)

Kesimpulannya, ibu menyusu ni kene selalu gembira, tenang dan takleh stress2...

Dan, jangan tak tahu yang ada makanan-makanan yang boleh membantu memberi ketenangan dan kegumbiraan pada kita..contoh paling mudah, aiskrim di atas. tapi, tak bolehla kerap sangat tau. sesekali takpe.

Kat sini, saya bagi beberapa contoh makanan lain yang boleh berikan kiter rasa tenang iaitu makanan yang kaya dengan vitamin B. Contohnya: daging, ayam, kekacang, pisang, avokado, susu, yogurt dan cheese.

Tapi, kadang2 kita ni tak sempat nak memenuhi keperluan zat-zat ni. Maybe sebab tuntutan kerja, cara memasak makanan yg 'overcook' pun boleh merosakkan vitamin-vitamin dalam makanan tadi, maka...bolehla amek suplemen Vitamin B.

pilihan saya? hihi...tentulah vitamin B complex daripada Shaklee..

Kajian terkini juga mendapati bahawa suplemen yang mengandungi asid folik dapat membantu orang dewasa yang mengalami masalah kemurungan. (rujukan: The Complete Idiot's Guide to Vitamins & Minerals, Alan H. Pressman, D.C., Ph.D., C.C.N., & Sheila Buff, pg 63.

Jadi, selain daripada mengandungi cukup vitamin B, asid folik juga ada dalam kuantiti yg mencukupi dalam B Complex Shaklee. All in 1 bottle la kiranya...



So, pasni pastikan ibu-ibu menyusu dapat cukup zat vitamin B yer.... Last but not least dari saya, pantun 4 kerat..

Don't Worry, B Happy!
Susu pun Mari,
Itu Penting Sekali,
Ibu dan Baby Suka Hati.


Berminat dan ingin tahu??? 
Boleh Call/Whatsapp/sms 

019.939.9659(rashid) / 019.621.9659 (anne)
DUNIAVitamin ENTERPRISE
COD: BANDAR BARU BANGI & KAJANG

KALSIUM untuk IBU MENYUSU

Teks Oleh: Anne Ilani

Sempena bulan Ogos promo Ostematrix ni. Saya nak cerita tentang peri pentingnya Kalsium kepada ibu menyusu….

Kalau tengok keperluan kalsium yg perlu diambil oleh ibu menyusu adalah lebih kurang 1000mg.



Tapi, ada juga pendapat yg mengatakan ibu-ibu yang bf ni memerlukan 1250mg kalsium sehari, 1250mg tu sebenarnya nilai yang besar kalau kita hanya harap dapat daripada makanan harian sahaja. Jadi, memang perlu support daripada suplemen kalsium.'
(rujukan: The Pocket Guide of Vitamin, Angela Dowden)

Sebenar-benarnya, sumber kalsium ni banyak…susu, cheddar cheese, yogurt, coklat, pudding dsb lagi……tapi, masalah macam orang macam saya yang kurenggg dgn susu dan cheese….coklat tu suka tapi takutla plak makan banyak2 sebab gula tinggi….takkan hari2 nak makan coklat kott….jadi saya kene carik alternative sumber kalsium sendiri.

Dengan itu, saya memilih Ostematrix dari Shaklee. 

Sebiji Ostematrix ni 250 mg. Untuk mencukupkan 1000mg, saya hanya perlukan 4 biji.. Kalau ikut kajian terkini, pengambilan kalsium terbaik adalah 500 mg sekali makan..Maksudnya, saya akan makan 2 biji ostematrix selepas sarapan, dan dua biji lagi sebelum tidur.


Jadi, saya harap bila saya makan sumber kalsium yang cukup sambil breastfeed anak, badan saya lebih cergas dan bertenaga. Apa guna gak kalau berjuang habis2an untuk fully breastfeed selama 2 tahun tapi end up badan ibu sendiri letih, mata panda yg xcomel, sakit-sakit tulang, tak cukup zat kan?.,…. Jaga diri kiter sendiri dan kiter in sha Allah akan dapat jaga anak kiter dengan lebih baik…..

Ok. Sebenarnya ada beberapa sebab lain kenapa saya memilih pil kalsium daripada Shaklee tau.
Ni ada 2 sebab….


So, takde alasan lagi susah nak telan.

Selain tu, Ostematrix ni jugak bagus untuk ibu yang baru lepas bersalin. Dia akan membantu proses peristalsis di usus besar. Jadi sekaligus, melancarkan proses pembuangan. Tau2 jelah kan…lepas bersalin, kalau kene sembelit..Allahuakbar... sangat horror!!
Jadi, terus makan Ostematrix. 
Insha Allah akan membantu sangat2.





Berminat dan ingin tahu??? 
Boleh Call/Whatsapp/sms 

019.939.9659(rashid) / 019.621.9659 (anne)
DUNIAVitamin ENTERPRISE
COD: BANDAR BARU BANGI & KAJANG

Monday, 29 August 2016

OSTEMATRIX...bukan sekadar KALSIUM




Produk yang sangat-sangat 
RECOMENDED.

Cara mudah bagi anda mendapatkan khasiat KALSIUM setiap hari. 
Melalui pemakanan kita seharian, tidak mungkin semua zat dan nutrisi kita akan dapat. Jadi cara bagi melengkapkan keperluan yang kita perlukan adalah dengan mengambil suplemen.

Bagi mendapatkan KALSIUM yang senang dan mudah setiap hari, OSTAMATRIX la jawapannya.

Setiap pembelian 6 botol Ostematrix , Shaklee akan memberi SEBOTOL LAGI SECARA PERCUMA
Haaa kan lebih jimat, betul tak?

ATAU

Beli 2 botol dan kita akan bagi DISKAUN 5%.

Jika anda memang selalu mengambil Ostematrix, saya suggest bagus ambil 1 set ( 6 botol) . Dah tentu anda akan guna. Untung sangat-sangat.

Jika anda yang berminat nak mencuba dan nak sambung guna , jangan malu janga segan nak call/whatsapp/ sms kami.

Rebutlah peluang dan GRAB promo untuk bulan ini.



Berminat dan ingin tahu??? 
Boleh Call/Whatsapp/sms 


019.939.9659(rashid) / 019.621.9659 (anne)
DUNIAVitamin ENTERPRISE

Sunday, 28 August 2016

Dua dalam Satu

Teks oleh: Ann Ilani

dah bersarang labah2 blog ni kan...bz mengalahkan menteri gituuuuuu...

anway, malam ni saya nak share resepi Dua dalam Satu yg seksi, mabeles, meletop, terlazat dan seumpamanya. kenapa?

SEDAPPPPPPP giler kottttt...try la. seriusly, sangat lazat!! saya, sehari suntuk ngadap resepi ni dari pagi..minum sikit2...sejuk2....pun boleh.. sedap giler kottt...

meh saya share resepi yg lazzzzzzzzatttt ni. ..



bahan-bahannya:

kurma 3 biji ( ambik isi jer)
oat 3 sudu besar
1 sudu besar ESP
air sejuk
strawberry greek yogurt 2 sudu besar

Cara buat:
blend semua bahan.
sejukkan dalam peti sejuk semalaman ( ala-ala overnight oat)

opsss lupa. kenapa saya namakan resepi Dua dalam Satu.

ada 2 fungsi dalam 1 hidangan.
untuk BOOST susu plus untuk SLIM.

hihi...
try la yer. dapppppppppppp sgt!!
(tak zabar tunggu esok pagi!!)






Berminat dan ingin tahu??? 
Boleh Call/Whatsapp/sms 

019.939.9659(rashid) / 019.621.9659 (anne)
DUNIAVitamin ENTERPRISE
COD: BANDAR BARU BANGI & KAJANG