Friday, 7 April 2017

Tips banyakkan SUSU BADAN


Teks: AnneIlani

Herba banyakkan susu? Betul ke?

Hari ni nak cakap tentang 'Galactogogue'. Apa tu..berbelit lidah nak sebut.


Sebenarnya Galactogogue adalah istilah sains yg memberi definisi " herba atau pun ubatan yg digunakan bagi membantu MEMULAKAN, MENGEKALKAN & MENINGKATKAN PENGHASILAN SUSU BADAN"

Siapa yg perlu makan Herba Galactogogue?
Lazimnya ia diberikan kepada ibu yg bermasalah menghasilkan susu yg secukupnya selepas 5-7 hari melakukan segala yg perlu seperti menyusu dgn kerap, memerah susu & teknik-teknik yg lain. 

Herba ternyata LEBIH natural berbanding ubatan tetapi belum ada kajian khusus yg dijalankan ke atas banyak herba yg biasa digunakan oleh nenek moyang kita.
Halba


Di antara herba yg biasa disyorkan adalah Halba ataupun lebih dikenali sbg 'Fenugreek'. Herba ini diluluskan oleh FDA Amerika Syarikat.Kesannya dapat dilihat dlm masa 1-3 hari bergantung kpd individu. 

Walau bagaimanan pun ada ibu yg mengalami cirit birit dan pengambilan halba juga dpt menukar bau peluh dan air kencing seperti bau maple. Ia juga tidak digalakkan diambil oleh ibu yg mengalami kencing manis, mengambil ubat warfarin atau  alah kpd kekacang.  Ini salah satu contoh herba galactogogue.

Selain itu , di Negara Eropah herba seperti Goat's Rue, milk thistle dan ALFALFA sering dikaitkan dgn peningkatan susu ibu.
Fakta dalam buku

Rujukan : Membesarkan Anak Hebat dengan Susu Ibu. Dr Faridah Idris, MBBS, IBCLC
Alfalfa juga digunakan sebagai "Milk Booster"




Ingin tahu tentang tips penyusuan susu ibu?
 Boleh Call/Whatsapp/sms 
019.621.9659 {anne ilani}
COD: BANDAR BARU BANGI & KAJANG

 




Wednesday, 5 April 2017

Asid Folik untuk ibu mengandung.

Hari ni nak cakap tentang diet & pemakanan ibu hamil.
Satu vitamin wajib yang saya tak akan sesekali tinggal sepanjang pregnant adalh B-Complex.

Nama pun B 'Complex' jadi meet the B Family.

Shaklee punya B Complex ni ada semua vitamin B tau!! B, B2, B3, B5, B12, B9 ( asid Folik)
LENGKAP sangat!!

Semuanya penting & ada peranan masing-masing yang penting.

Contoh
B1   - menguatkan memori, bantu sistem saraf.
B2   - bantu bebaskan tenaga dari makanan, penting untuk sel darah merah dan hormon.
B3   - penting untuk menjalankan lebih daripada 50 proses badan(buat hormon, buang toksin)
B5   - Buat hormon dan sel darah merah.
B6   - Buat protein, hormon dan enzaim
B7   - bebaskan tenaga daripada makaan
B12 - elak sakit jantung

Baguskan?
Tapi paling penting untuk ibu pregnant macam saya adalah Bq atau nama glamernya ASID FOLIK.

Asid Folik ni sangat-sangat la penting untuk ibu pregnant... KENAPA?


Apa kaitan birth defect / kecacatan bayi dengan asid folik?

Asid Folik ni sebenarnya membantu proses pertumbuhan  & pembahagian sel semasa dalam kandungan.. Sekaligus mengelakkan berlakunya birth defets ni. Apapun dalam hidup ni, kita mesti USAHA, YAKIN & DOA kan..

Maka itulah usaha saya menjaga kandungan ini. Semoanya ianya baik untuk ibu dan anak.
Selain itu, ibu pregnant ni selalunya ada mood swingkan?
Jadi elok sangatla makan ASID FOLIK sebab zat ini juga bagi bantu tekanan dan kegelisahan. so

DON'T WORRY, B HAPPY


Ok last but no least.
Tau tak cara nak tingkatkan keberkesanan penyerapan ASID FOLIK ni?
Asid Folik + Vitamin C = MANTAP

Jadi 2 vitamin ni memang wajib la saya makan setiap hari sepanjang kehamilan ini.😀



Berminat dengan vitamin B Happy ni?? 
Boleh Call/Whatsapp/sms 
019.621.9659 (anne)
COD: BANDAR BARU BANGI & KAJANG

Set mengandung sihat dengan Shaklee

Ehem...harini saya nak menulis tentang diet & pemakanan ibu hamil. 
Kenapa plak tiba-tiba rasa nak menulis tentang ibu hamil?

Sebab ...hihi..Saya sekarang pregnant 5 bulan. Alhamdulillah. Ni anak ketiga. 
Jadi, selepas ni saya nak share pengalaman meniti hari menjadi ibu anak 3.

Kali ni saya bertekad sungguh-sungguh nak amalkan dengan konsisten nak makan makanan yang seimbang. Sebelum ni, terbawa-bawa mengada-ngada nak makan macam-macam.

Kali ni pilihan saya adalah set mengandung Shaklee.

Ok. Apa ada dalam set mengandung shaklee ni.




Set ni ada..

1) B-Complex
2) Omega Guard
3) ESP
4) Vita-Lea
5) Ostematrix
6) Vita-C


Kenapa saya pilih pregnant dengan set Prenatal Shaklee?


Tengokla testimoni-testimoni ni.











Berminat dan ingin tahu??? 
Boleh Call/Whatsapp/sms 
019.621.9659 (anne)
COD: BANDAR BARU BANGI & KAJANG