Thursday, 1 June 2017

Vitamin C : The Champion for Breastfeeding Mom

Teks oleh: Anne Ilani




Wahhhh~~~ 


Hebatkan Vitamin C? Post kalini saya nak cerita tentang khasiat vitamin C khususnya
kenapa ibu menyusu WAJIB makan vitamin C???

1- Sebab utama adalah supaya ibu kekal sihat tubuh badan.  Jadi, Ibu pun susah dapat 
demam, selsema....bila ibu sihat, kan ibu dah boleh jaga baby dengan lebih baik??? Ni, ibu
sakit, tak larat, sekejap-sekejap hembus hingus...hidung berair...kan tak seronok kan? Dahla
baru lepas bersalin...lagi la sedih... Jadi, mari makan Vitamin C!!






2- Pastu, sebab kedua....Bagi ibu-ibu yang menghadapi puting luka, Insyaallah akan mudah sembuh. Kenapa? Sebab Vitamin C membantu membuat kolagen. 

     Takdela menyusukan baby sampai terketap-ketap bibir tahan sakit kan???

3- Sebab ketiga plak...Untuk ibu BF yang baru lepas bersalin secara pembedahan caesarean...Bagus tau kalau kiter amek vitamin C 1000mg setiap hari tanpa gagal 2 minggu sebelum pembedahan dan sebulan selepas pembedahan. Jangan skip-skip langsung. Sebab apa?? Nanti luka kiter akan cepat baik dan kita akan rasa lebih sihat dalam masa yang cepat. Best best!!



4- Dan vitamin C juga membuatkan kulit makin bersih, cerah dan berseri. Say no to kulit
    kusam ok ibu BF! Kita kan nak jadi ibu BF yang santekkkkk....


5- Vitamin C juga  membantu meningkatkan kandungan antibodi dalam susu ibu.

Ok. Kat sini,  saya nak share gak pengalaman makcik saya.

Anak dia lahir pastu baby dia excema teruk…saya sarankan dia makan Vitamin C sehari 2 biji sebab masalah eczema ni biasanya berkaitan dengan sistem imun badan…dan keep BF anak dia supaya zat vitamin c dapat masuk melalui air susu ibu kpd anaknya…

Alhamdulillah…dalam masa 2 minggu, hilang terus ecxema tu pada baby dia..Alhamdulillah...Allah jua yang menyembuhkannya dan Sustained Released Vitamin C Shaklee menjadi asbab. Kan tuhan suruh kita berusaha??

Cuba tengok poster ni..point no 8....haaaaaa~~ jadi ibu BF, sila makan vitamin C yer...



      Ok. Sekian sahaja post saya untuk hari ini. Jangan lupa makan Vitamin C yer ibu menyusu~~~ 
  
      Kiter kan nak jadi ibu menyusu 3S : banyak Susu...Sihat...dan Santekkkk...

  
     Rujukan info: The Complete Idiot's Guide to Vitamin & Minerals. Alan H. Pressman, D.C., Ph.D, C.C.N,.



Ingin tahu tentang info penyusuan 
atau 
Berminat dengan Vitamin C Shaklee ni?

 Boleh Call/Whatsapp/sms 
                                                 

019.621.9659 {anne ilani}
COD : Bandar Baru Bangi dan Kajang.