Saturday, 29 August 2015

Kenapa baby TIDUR NYENYAK selepas diberi minum sebotol susu TIRUAN?

Teks: AnneIlani

Tadi saya pergi kenduri kahwin, sedap gak lauknya….style orang jawa…maklumla kendurinya kat Johor…ada nasi minyak, lauk sambal goreng, pedal dan hati masak jawa ungkep, ayam goreng rempah, daging black pepper, bubur kacang, air tembikai fresh, air oren..dengan kerepek-kerepek lagi….saya pun makan dengan berselera Dapnyer….


                                                              

Balik-balik je, tak sempat sampai rumah, saya dah tertidur dalam kereta…mata rasa tak boleh bukak…mengantuk sangat, maybe kenyang sangat rasanya..maka tertidurla saya dalam kekenyangan…
                  
Apa kaitan dengan tajuk di atas??

Hihihihih…Sebenarnya dari kisah benar di atas, dah dapat menjawab persoalan ibu-ibu..
‘Kenapa yer baby saya mesti tidur nyenyak selepas diberi minum susu sebotol?’...

Perhatikan situasi ini:

Baby diberi susu ibu secara direct feeding (DF), tapi tak lama lepas tu baby menangis..nak susu lagi…kiter pun suakan susu DF…tengah2 minum terlelap…pastu tak lama tidur, terjaga lagi nak menyusu lagi…bila berulang-ulang…kiter mula terfikir ‘baby aku ni tak cukup susu aku agaknya…’ dier lapar….’ Pastu ditambah lagi dengan “mak/ mak mertua saya suruh bagi susu botol, SEBOTOL je…bagi baby tidur nyenyak..susu badan tak cukup tu, sebab tu dier nangis je…’

Gambar sekadar hiasan

Dan, tiba-tiba kita pun beri susu tiruan…’ala…sebotol je kottt…, pasni aku DF la balik….bagi dier kenyang..’. dan, memang benar, baby tidur nyenyakkkkk lepas minum susu tiruan nan sebotol tadi…..

Sekali lagi, Kenapa yer Baby tidur Nyenyak lepas minum susu tiruan nan sebotol tadi…??

Senang je jawapannya, sama macam saya yang mengantuk selepas kekenyangan makan makanan kenduri tadi..baby pun mengalami kes yang sama. .

Susu tiruan ni sebenarnya MAKANAN BERAT untuk perut bayi. Jadi, perut baby sebenarnya dipaksa untuk BEKERJA LEBIH KUAT untuk MEMPROSES dan MENGHADAM makanan berat a.k.a susu tiruan tadi. Jadi, no wonderla baby akan tertidur nyenyak selepas hanya sebotol susu tiruan tadi.
‘Alaaa….sebotol je kott….’

ITU YANG SILAP. Tahu tak yang kerana ‘Hanya Sebotol Susu Tiruan’ tadi tulah..
11) kiter dah KEHILANGAN satu sesi DF dengan baby kiter…
22) Maksudnya, susu TAK DAPAT dikeluarkan dari breast ibu. 
33) Bila susu yang sepatutnya dikeluarkan tetapi sebab ‘Hanya Sebotol..’ tadi menyebabkan ia tidak dikeluarkan, kiter sebenarnya telah menghantar SIGNAL bahawa badan tak perlukan hasilkan susu lagi…

dan, percayalaaaa....dari sebotol akan menjadi berbotol- botol...

Itulah ader pepatah mengatakan..kerana susu sebotoL, badan binasa…(pepatah saya sendiri.. :p)

Jadi, ibu-ibu…jangan mulakan walau sebotol….sebab kerana Hanya Sebotol itulah. lama kelamaan langsung susu badan merundum …dan akhirnya
TIADA…..

Jangan cuba start bagi susu formula


Ingin tahu tentang tips penyusuan susu ibu?
 Boleh Call/Whatsapp/sms 
019.621.9659 {anne ilani}




Makanan Tambah SUSU BADAN

Teks: AnneIlani

Betul ke ada makanan yang boleh 'boost susu'?



Ini adalah antara topik kegemaran ibu menyusu kan?..

Makan lobak putih, black pepper, sawi dan  minum horlicks adalah antara tips-tips yang diberi kepada saya bagi menambah susu badan dan  saya disuruh makan semasa dalam tempoh berpantang. Tapi, sebab saya ada passion yang tinggi untuk fully breastfeed jadi asalkan ada sahaja tips untuk 'boost susu' badan, memang saya akan ikuti semampu mungkin. hihihi..semangat-semangat..

Sebenarnya, melalui pembacaan saya, tiada kajian saintifik berkenaan makanan yang terbaik bagi membanyakkan susu badan. Tetapi secara peribadinya, saya rasa tidak salah untuk mencubanya. Kenapa? Selagi tidak membahayakan bayi dan ibu, kenapa kita perlu risau kan? Malah pengalaman saya sendiri, terdapat makanan- makanan tips ini memang berkesan untuk 'boost' susu saya...jadi kenapa tidak saya konsisten mengamalkannya kan?hihihi..

Ini antara  makanan tempatan yang dikatakan dapat 'boost' atau memperbanyakkan susu. ( 'Membesarkan Anak Hebat dengan Susu Ibu,', Dr. Faridah Idris, MBBS, IBCLC).






Dan untuk itu, pilihan saya untuk 'boost susu' adalah soya... :) dan di sini saya nak share soya yang menjadi pilihan hati saya, semestinya soya ESP; Energising Soy Protein daripada Shaklee... Kenapa? Sebabnya....saya hanya memilih yang TERBAIK...Kenapa ESP Shaklee saya katakan TERBAIK untuk membantu 'boost' susu saya?

Kerana ESP merupakan sumber protein soya TERBAIK iaitu:



  1. ESP menyediakan 14 gram protein soya Non-GMO BERKUALITI TINGGI.
  2. Mengandungi SEMUA asid amino yang tubuh perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting.
  3. Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP adalah RENDAH LEMAK (taknak lemak-lemak, nanti gemuks).
  4. ESP BEBAS laktosa dan BEBAS kolesterol. (Takmau kolesterol..not good...)
  5. Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian dan soya isoflavones.
ESP hanya diperbuat daripada kacang soya NON-GMO sahaja.


Jadi ibu-ibu boleh cuba ESP ..InSyaAllah...ESP memang membantu!!



Ingin tahu tentang tips penyusuan susu ibu?
 Boleh Call/Whatsapp/sms 
019.621.9659 {anne ilani}




Foremilk Dan hindmilk. Apa kebendanya?

Teks: AnneIlani

Ni 3 tahap 'emas putih' yang hebat tu....


Mula-mula lahir, dengan cik kolustrum yang hanya beberapa sudu teh sahaja...tapi khasiat imunisasi yang sangat sangat sangat HEBAT.

Bila baby dah besar sedikit, susu ibu ada 2 fasa..

Foremilk: susu awal-awal sesi breastfeeding, lebih kepada untuk hilangkan rasa dahaga baby..

Hindmilk: susu di belakang-belakang sesi breastfeeding, lebih banyak lemak & kalori untuk naikkan berat badan baby dan beri haba...

Jadi, lepas ni...

Bila breastfeeding tu, bagi baby breastfeeding puas-puas sebelah dulu...biar dapat dedua, foremilk & hindmilk...dedua milk ni sangat penting..jangan tak sabar-sabar nak tukar sebelah sini, sebelah sana...hihihi


Ingin tahu tentang tips penyusuan susu ibu?
 Boleh Call/Whatsapp/sms 
019.621.9659 {anne ilani}