Tuesday, 30 May 2017

EMPAT TIPS KURANGKAN BENGKAK SUSU

Teks Oleh: Anne Ilani

Sakit tau Bengkak Susu ni...Saya dulu masa Rian beberapa kali kene sampai demam-demam..Puncanya? Skip masa mengepam kat sekolah. (padan muka ;p)

Sebenarnya kan ada 4 Cara untuk kurangkan Bengkak Payudara ni...

1- Cara untuk kurangkan bengkak susu yang tak serius
2- Kaedah Panas
3- Kaedah Sejuk
4- Urut-mengurut

Tapi, kalini saya nak explain yang cara kedua iaitu Kaedah Panas  je dulu..

Konsepnya Kaedah Panas ni camni... Aliran Air Panas ni akan buat susu terkeluar, jadi breast akan lembut dan seterusnya baby boleh melekap dengan baik dan hasilnya penyusuan akan flow dengan baiknya.......

Untuk Kaedah Panas ada 4 Tips yang boleh dicuba iaitu:

1- Tuam dengan Tuala Panas

Kita amek tuala muka, pastu rendam dalam air panas..pastu tuamkan pada breast yang bengkak yang kat kawasan terasa berketul-ketul tu perlahan-lahan dalam lebih kurang 5 minit camtu..tapi janganla panas sangat2 sampai melecur pulak. dah nanti kene hospital la plak..sebab breast melecur... hihihihih...


2- Mandi Air Panas: 

Konsep sama macam tuam dengan tuala panas tadi..tapi kalini mandi bawah air pancuran tu yang suhu panas sikit...fokus kene pada breast yang bengkak tu...pun lebih kurang 5 minit...Sambil tu niat supaya Allah tolong legakan kesakitan bengkak susu tu....Bayangkan ketulan susu tu pergi bersama mengalirnya air tu turun..




3- Bekas Air Suam

Takpun, kalau takde tuala panas atau air pancuran panas, cuba cara ni...amek air suam panas dan letak dalam besen kecik...pastu rendamkan breast yang bengkak tu dalam bekas air suam tu..pun jangan lama-lama, 5 minit sahaja...


4- Makan Lecitin

Lecitin ni sifatnya panas. Maka boleh bertindak sebagai 'pembersih' salur darah dan dapat membantu mengemulsi dan metabolisme lemak dan kolesterol. In sha Allah, makan dengan konsisten dan bengkak susu pun akan surut dalam masa beberapa hari. Takpun, sebelum bengkak susu lagi...dah amalkan LECITIN dengan konsisten...Kan mencegah lebih baik drpd mengubati....



Dan kalau tanya saya, pilihan saya semestinya Lecitin daripada Shaklee...Lepas bersalin je saya dah amalkan. Bukan setakat nak cegah bengkak susu tapi...untuk bakar lemak supaya badan lebih selim melim  lepas bersalin...2 in 1 gitu!!

Ingin tahu tentang info penyusuan 
atau 
Berminat dengan Lecitin Shaklee ni?

 Boleh Call/Whatsapp/sms 
                                                 
019.621.9659 {anne ilani}
COD : Bandar Baru Bangi dan Kajang.



No comments:

Post a Comment